· · Коментара: 0
РУЧАК

Ово јело ће задивити и најпробирљивије гурмане, јер само име изазива осмех (Фото)

Сармице од зеља су симбол пролећа, јер ови мали залогаји права су експлозија укуса који се топи у устима.

1.jpg
Фото: А. М.

Сармице од зеља се праве веома једноставно и младе домаћице не треба да се плаше да се „ухвате у коштац“ са овим укусним јелом који многи сматрају врхунцем умећа неке домаћице.

Месо се прво издинста Фото: А. М.

Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)

Састојци:

  • 300 грама млевеног меса
  • Шољица пиринча
  • 3 везе по 10 листова зеља
  • црни лук
  • кашикица млевене паприке

Припрема:

Млевено месо може да буде комбинација јунетина и свињског, а све зависи од личног укуса. Месо се у дубљем тигању издинста са црним луком, посоли и побибери. Могу да се додају и зачини према укусу попут оригана. Када се месо издинста и промени боју додају се пиринач и кашикица алеве паприке, па склони са рингле и поклопи.

Сваки лсит зеља се пажљиво пере са обе стране
Пжљиво се увијају, прво са стране Фото: А. М.

Сваки лист зеља се пажљиво опере и у дубљу шерпу се сипа вода. У врућу воду се бланшира, кратко скува неколико листова. Кување траје два-три минута, а лситови се не кувају сви заједно, већ по неколико и пажљиво се одлажу на тањир. Два-три листа се одвоје са стране.

Одвојте неколико листова да покријете сармице.

Када се сви листови бланширају припреми се шерпу у којој ће се кувати сармице и отклопи се млевено месо.  На леви длан се стави корен листа са наличја и у њега се сипа кашикица млевеног меса. Прво се затворе листови са десне и леве стране, па корен, а онда се полако мота тако да сармица буде покривена са свих страна. Сармице се пажљиво ређају једна поред друге, а у тигањ се сипа топла вода и залију сармице. Одозго се сармице покрију одвојеним листовима.

Прочитајте још: Волите печурке и бело месо, а немате много времена: Преукусан оброк за 400 динара и 20 минута (Фото)

Сармице треба да прокључају, рингла се смањи и кувају се још око 45 минута. Сармице од зеља су најукусније када се једу са павлаком.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.