· · Коментара: 0
ИНСПИРАЦИЈА

Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Москва има Књижевни булевар у којем је историју сваке зграде обогатио неки славни писац, а Санкт Петербург дише у знаку Достојевског

Фјордор Михајлович Достојевски је рођен у Москви, али га је са 16 година отац заједно са братом 1837. године послао на студије технике у Санкт Петербург. Дакле, Питер је постао његов град, ту је написао најчувенија дела и у њему је сахрањен. Због тога је 11. новембар, дан његове смрти, у Санкт Петербургу велики дан.

Прочитајте још: Због Агате Кристи сви иду у Египат, да ли знате ко је крив што сви воле Истанбул? (Фото/Видео)

И први викенд у јулу је посвећен великом писцу и тада се градом шетају главни ликови из његових романа као што су Раскољников и Мармеладова. 

Каранфил
На метро станици Владимирска поштоваоци Достојевског купују каранфиле, затим седну на наранџасту линију и изађу на трећу станицу код манастира Александар Невски. На гробљу Тихвинко су сахрањени и Чајковски, Глинка, Римски-Корсаков, Рубинштајн...
У Петропавловској тврђави је чекао сметну казну због завере са Петрушевским, али је помилован и послат у Тоболск, Сибир.

Дакле, 1837. године Фјодор је постао Петербуржанин, али на срећу љубитеља добре књиге презирао је математику и обожавао Балзака. Фјодор је у Санкт Петербургу променио 20 станова, а свима је заједничко једно - увек су били "на лакат" и имали поглед на православну цркву. Наиме, његова породица је из Белорусије и насилно је покрштена, а отац се вратио у православну веру и преселио у Русију. То је имало велики утицај на Фјодора.

Стан Достојевског
Фото: А. М.

Тако се и прва тачка географског читања Достојевског почиње код Московске железничке станице, јер се ту, на Владимирском проспекту 11, налази стан у којем је написао "Беди људи" и "Злочин и казну".

У затвору је читао "Јаднике" Виктора Игоа.

У овом стану је живео од 1842. до 1845. године и може да се види радни сто на којем је писао дела "Бедни људи". Инспирацију му је обезбедио брат Андреј који је отишао да живи са пријатељем, лекаром Алексејем Ризенкампфом који је лечио сиромашне људе.

Један пар чарапа
Студент Родион Романович Раскољников био је млад, леп и сиромашан. Имао је један пар чарапа.

На станици Владимирска налази се споменик, окренут ка цркви, а управо на овом месту почиње унутрашња драма која је довела до врхунских дела. Овде се налазила пијаца, прљава дворишта, ширио мирис алкохола и сиромаштва. Преко пута се налази Полицијска станица у којој је провео две ноћи јер је кршио цензуру. Није губио време, читао је "Јаднике" Виктора Игоа. Управо на том месту је Раскољников чуо да ће "сутра у седам часова извесна особа бити сама у стану". Књигу је написао у рекордном року и зарадио 3.000 рубаља.

Овде је живео Раскољников (Фото: Yоутубе Сторy Хунтерс)
Грибоедов канал је место на којем се одиграла драма код бројева 67, 73 и 104.

Студент Раскољников је, дакле, једног врелог јулског јутра из малог стана у Столарској улици (данас се ту налази плакета) и кренуо ка Кокрушкином мосту. Сто метара даље, на згради у Кузњетској улици 7 налази се меморијална плоча, јер је са тог места Достојевски посматрао како се развија злочин. 

Грибоедов канал (Фото: Yоутубе Сторy Хунтерс)
У Москви живи праунук Фјодор Достојевски, а сви прворођени дечаци у фамлији добијали су то име.

Од тог до места злочина треба прећи 750 метара. Треба прећи Вознесенски мост, скренути поред Грибоедовог канал, зауставити се код броја 67 (где се налазила Полицијска станица инспектора Порфирија Петровича у коју се Раскољников предао), обратити пажњу на број 73 (ту је живела Соња Мармеладова) и стићи до броја 104 (ту је живела лихварка Аљона Ивановна) , јер је Раскољников ту био три пута и ту је починио злочин.

Сахрани Достојевског присуствовало је 40.000 људи, а јавна Читања Достојевског се и данас ораганизују.

Прочитајте још: У њима живе духови, а колају легенде: Ово је 5 најлепших двораца Европе, а један се налази у СРБИЈИ

"Браћу Карамазове" написао је у стану на углу улица Кузњецка и Достојевска у којем је живео до смрти 28. јануара 1881. године. У овом стану се могу видети успомене његове супруге Ане.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.