· · Коментара: 0
ЕГИПАТ

Нема више ПРОКЛЕТСТВА: Најлепши египатски ДЕЧАК добија музеј, а цена улазнице неочекивано ниска

Када поред пирамида буде отворен, Велики египатски музеј чуваће највећу колекцију мумија и блага из старог Мисира

Иако је неколико пута одлагано отварање новог Великог египатског музеја сада је дефинитивно најављено да ће до краја године туристи моћи да уђу у велелепно здање. Тачније, неки су и до сада, који су били спремни да плате 250 долара за приватну туру, могли да виде музеј под скелама, али је број знатижељних туриста био све већи па је ова могућност укинута.

Прочитајте још: Због Агате Кристи сви иду у Египат, да ли знате ко је крив што сви воле Истанбул? (Фото/Видео)

Они који су посетили стари музеј, чувену ружичасту зграду на Тахрир тргу, имали су утисак да се налазе у складишту уметнина. Стари музеј је отворен још у 19. веку и није имао велике могућности за реновирање. Нова зграда је архитектонско чудо од стакла, челика и бетона, а у њој ће се чувати благо које је Хауард Картер 1922. године пронашао у гробу фараона-дечака Тутанкамона.

Идеја стара скоро 30 година
Још од 1992. године се прича о новом музеју,пре свега да би се избегла чувена каирска гужва.
Велики египатски музеј биће највећи на афричком континенту.

Музеј се налази у Гизи, у пустињи крај пирамида, па је атмосфера неупоредиво лепша него у срцу Каира. Архитекта Хенеган Пенг осмислио је простор за 5.398 предмета, између осталог и шест златних кочија, пронађених у гробу овог фараона, а колекцију припремају египатски и јапански археолози.

Проналазак Тутанкамоновог гроба изазвало је легенде о фараоновом проклетству.
Музеј ће бити код пирамида
Фото: Архива Новости

Тутанкамон је сахрањен 1334. године пре наше ере у 18. години. Престо је преузео од оца Аменхотепа када је имао само осам година. Био је ожењен сестром Анкесенамун, са којом је имао две ћерке. Његова посмртна маска, од чистог злата, сматра се једним од најлепших уметничких дела Старог века.

Прочитајте још: Шта све можете у Грчкој са 5 ЕВРА?

Музеј се популарно назива GEM (Grand Egyptian Museum) и очекује се да ће у првих годину дана привући пет милиона туриста. Карта ће коштати око 20 евра, колико су улазнице за Лувр или Метрополитен музеј.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Patreon pollsters have selected King Tut as the next subject! I know this is a little different than my usual post. This time, I’ve been given permission to use this recreation by the forensic artist (& my idol) Elisabeth Daynes (@atelier_daynes). This recreation of King Tut has long been my favorite, and was created in 2005 when 2 teams were tasked with recreating what King Tut may have looked like. It shows some of the features that may have been the result of inbreeding, such as the overbite and weak chin. I realize that the hard work here has been done for me by Daynes, but I wanted to bring him into the modern day. Hope you enjoy. . . If you would like to support my work you can do so by joining the Patreon and gaining exclusive perks like seeing posts a week before they are posted here, seeing some of my greatest failures, and watching creation videos. (www.patreon.com/royaltynow) or I have a “Tip Jar” here at www.paypalme/royaltynow. This work costs money to create, so any help is much appreciated ❤️ . Left Image: © reconstruction Elisabeth Daynes, Right Image pieces: iStock Photo & Pixabay.com

A post shared by @ royalty_now_ on

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.