· · Коментара: 0
АНДРОИД

Како ослободити меморију мобилних телефона?

Софтвери Андроид телефона неретко системски гомилају фајлове у оквиру апликација што заузима велики део оптималнне меморије

Android.png

Системско "кеширање" фајлова својих апликација код Андроид  мобилних телефона најчешћи је проблем са којим се суочавају  корнисници. Тако се и унутрашња меморија телефона заузима и без знања и могућности конторле власника уређаја.

Прочитајте још: Ако укључите ОВУ ОПЦИЈУ на телефону, батерија на Андроиду ће трајати дуже

Пример заузимања меморије су слике и записи о посетама неким сајтовима или коришћењу апликација сваки пут када се посети нека страница.

Прочитајте још: БРОЈНИ НЕДОСТАЦИ: Нова 5Г мрежа не доноси најбржи интернет преко ноћи

Кеширани фајлови бришу се у самим подешавањима телефона. Одласком на "Сетингс" и избором опције "Стораж" корисник долази пред списак категорије које Андроид поседује, Фото и видео, музика и аудио, игрице, филмови и ТВ и друго. У апликацији сваке категорије налази се опција "Кеш" коју је потребно испразнити.

Фото: пиxабаy

Кликом на "Клир д кеш" или "Фри ап спејс" у оквиру сваке од апликација биће избрисан означени део меморије, коју заузимају кеширани подаци.

Без клика на "Цлеан стораге"
Клир стораж опција се не дира јер ће се у супротном подаци са неких апликација обрисати. Ова опција се користи у случајевима када желимо да кренемо испочетка са неком апликацијом.

Ко једе кеш меморију?

Свака апликација подразумева и одређену количину кеш података. Она може да у неколико потеза да се избрише чиме се лако и брзо ослобађа заузета меморија. Посебно "гладни" за кеш меморијом су интернет претраживачи,  - Хром, Фајрфокс, Вивалди, Опера. Они могу да направе и по неколико стотина мегабајта података, ако се телефон редовно не ослобађа.

 

Телефони са "чистачем"

Многи модерни Андроид телефони долазе са инсталираним "чистачем" меморије. Уколико уређај садржи ову опцију, корисници могу једноставно да овај посао препусте њима. Посебна, инсталирана опција подразумева да подесите телефон да чисти кеш меморију редовно или корисници могу једном недељно да упале ову опцију како би телефон био брз и растерећен.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.