· · Коментара: 0
Роботика

"Хјундаи група" развила егзоскелет VЕX који појачава способност радника (Фото)

Дoбијена и престижна Ред дот награда као доказ да је корејски гигант на изванредном путу

egzoskelet-1.jpg
Фото: Хјундаи

Најновији роботички егзоскелет групације "Хјундаи мотор", назван "VЕX" победио је у категорији за "Дизајн иновативног производа" у надметању "Ред Дот".

"VЕX" је развијен у складу са опредељењем "Хјундаи групације" да подржи здравље и сигурност индустријских радника. Дизајниран је да спречи повреде током рада.

 

Компактни дизајн постигнут је помоћу најновије технологије која елиминише потребу за батеријом. VЕX се носи као ранац, користи полицентричну осовину да би обезбедио максималну силу од 5,5 кгф, што је задивљујуће постигнуће с обзиром да је тежак свега 2,8 кг.

VЕX је намењен пре свега радницима у производњи који раде са рукама изнад главе, као на пример на доњој страни возила на монтажној линији. "Хјундаи" је развио овај пилот пројекат у својим америчким погонима, добијајући позитивне повратне информације од радника, јер је смањио умор који се јавља у рукама и раменима, истовремено повећавајући продуктивност и безбедност.

- Ова награда сведочи о сарадњи у нашој групацији између Лабораторије за роботику и Хјундаи центра за дизајн -рекао је Донг Јин Хјун, шеф Лабораторија за роботику у Хјундаи мотор групи.

- Нашом  визијом "Напредак за човечанство" наша лабораторија покушава да уведе иновације у роботику конвергенцијом различитих технологија. Успех који смо постигли наградом за VЕX, мотивисаће нас да  наставимо са развојем нових производа који ће људима пружити бољи квалитет живота. 

Поред VЕX, ради се на развоју још једног лаганог носивог робота, ЦЕX са којимрадници могу лако да одржавају седец́и положај без столице. Поред тога, "Хјундаи" припрема и медицински егзоскелет, МЕX. 

Фото: Хјундаи

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.