· · Коментара: 0
Возач

"Не можете то да замислите...": Чувени тренер Ливерпула први возио електричну "моку" ! (Видео)

Јирген Клоп за управљачем "Опеловог" новог СУВ аутомобила, који је још увек замаскиран за јавност

Opel-Mokka-Klopp-511864.jpg
Фото:"Опел"

Како можете инспирисати некога ко је већ искусио (скоро) све? Показујући му нови аутомобил, тврде у "Опелу"

Наиме, ради се о возилу које је још у "маскирној униформи", сакривено од очију јавности - нова "опел мока" на струју!

Сад има и нешто боље, досетили су се у овој немачкој компанији -  Само показати? Не, још боље – зашто ту личност не укључити у тестни програм док друга генерација "опел моке" тренутно добија последње детаље. Истакнути тест возач у једном од претпроизводних возила је веровали или не, чувени тренер Ливерпула Јирген Клоп. Опелов амбасадор бренда имао је прилику да пређе неколико километара на чисто електрични погон "моке".

 - Супер ауто! Биће вам јако забавно. Не можете то да замислите, уживао сам - није крио одушевљење Јирген Клоп после првог упознавања са новом "моком".

Најбољи ФИФА тренер за 2019. годину и некадашњи тренер "Опелових" партнера – клубова Борусија Дортмунд и ФСВ Маинц 05 прави је фан "Опела". С поносом, каже, вози "опел инсигнију" у Енглеској! 

Прочитајте још: "Алфа Ромео" за свој 110 рођендан представио "ђулију ГТА" (Фото)

Прва "опел мока" представљена је 2012. године. Изненадила је тада свет својом малом величином и великим утицајем. Нова верзија је такође мала и робусна, али на много напреднији, модернији начин - још више је за градску вожњу. Изузетно ефикасан бензински и наравно електричан мотор. Купац има слободан избор између мотора са унутрашњим сагоревањем или електричног возила.

У случају Јиргена Клопа, чини се да је одлука донета: "опел мока", зелена и електрична!

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.