· · Коментара: 0
Занимљивост

Да ли знате како је настао и шта значи лого BMW?

Ако сте мислили да се ради оом стилизовани пропелеру погрешили сте

bmv-naslovna.jpg
Фото:Промо

Једна од најчувенијих  компанија на свету, не само аутомобилских  „има и један од најпрепознатљивиојих ознака-логоа. Чувени знак „BMW“ је нешто што би огромна већина возача желела да има на хауби свог аутомобила. Дизајн „БМW“ логоа изузетно је једноставан, пројектује идентитет елегантног, чистог и једноставног, а ипак спортског возила, свесног своје појаве.

Прочитајте још: БМВ улаже више од 30 милијарди евра до 2025!

Ретко је, и никад исувише драстично, мењао свој изглед, а недавно је, након 13 година, уследила најновија промена. На „БМW и4“ концепт возилу први пут је јавности приказан најновији „БМW“ лого.  Задржао је свој округли облик као и карактеристичне боје – белу и плаву, али више нема онај карактеристични 3Д изглед, већ је спољашњи прстен сада прозиран. Ово чини његов изглед потпуно минималистичким, што наглашава отвореност и јасноћу, тврде у овој компанији.

​Порекло назива“ БМW“, заправо скраћеница „Bayerischen Motoren Werke” (Баварска мотор радионица) и датира из 1917. године, а настао је преименовањем компаније из које је БМW потекао, а која је била специјализована за производњу авиона – „Rapp Motorenwerke. Ова компанија била  је лоцирана у Минхену, главном граду Баварске. Иако се назив променио, техничка опрема, имовина и радна снага, остали су иницијално исти.

Прочитајте још: Премијера у Холивуду: “Хјундаи“ представио нову „елантру“ (Фото)

Те 1917. када је компанија „БМW“ регистрована, није постојао лого, тако да ни прве рекламе нису на себи имале никакав симбол нити амблем. Ипак, како је „БМW“ директно проистекао из „Рап  моторверкена" прилагодио је и њен лого. Задржан је црни прстен и облик круга, а додати су златни оквири прстена и слова Б М W. Земља порекла компаније – Баварска, представљена је у компанијском логоу. У унутрашњости прстена, четвртине круга су у бојама Баварске, иако у обрнутом редоследу. Разлог за то био је једноставан – наиме у то време било је забрањено било какво коришћење обележја државе у комерцијалне сврхе.

 

Иако је једина исправна ствар рећи да „БМW“ лого представља симбол боја Баварске – плаву и белу, управо „БМW“ је свој лого приказао на огласу из 1929. као ротирајући пропелер авиона. Од те рекламе настао је мит и повезивање логоа са пропелерима. Међутим, дуго се из „БМW “ нису ни трудили да оповргну ово тумачење.    

А 1942. у издању публикације “Авијатичарских вести" појавио се чланак који је подупрео ову причу још више. Све је и илустровано фотографијом на којој је „БМW“ лого на месту ротирајућег пропелера, јер је „БМW“ био пре свега чувен као произвођач мотора авиона. 

На улицама се „БМW“ лого први пут појављује на резервоару чувеног мотоцикла „БМW Р32" и то 1923. Док је први аутомобил који је понео лого „дикси“ из 1929.године.

Током година, како је компанија расла, мењале су се боје и дебљина линија и размак између слова у изгледу „БМW" логоа. Током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века додато је још боја, али је задржан оригинални дизајн. Тегет, црвена и плава укључене су у изглед  логоа као полукругови оивичавајући га са свих страна. Да бужи 1997. године лого  променио свој  изглед и постао тродимензионалан. Ово је постигнуто коришћењем сенки и других ефеката. 

Иако је током година било погрешних тумачења значења „БМW“ логоа, сигурно остаје да је он веома препознатљив и да симболизује ову, моћну компанију.

Фото:Промо

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.