· · Коментара: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли знате које историјске личности представља КРАЉИЦА у ШАХУ? Прва уопште није била ЖЕНСКО

Некада није имала све моћи које данас има

1592574765_Depositphotos_6743053_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Не постоје поуздани подаци о томе када је и где настао шах. Највероватније је да се појавио пре више од 2.000 година. Поуздано се зна и доказано је да је пре 1.500 година постојао у Индији током царства Гупте, и да се звао “чатуранга”. 

Историја
Историчарка Мерилин Јалом у својој књизи “Рођење шаховске краљице” изнела је данас најшире прихваћену тезу о томе да је успон шаховске краљице био повезан са успоном моћних средњовековних владарки у овом делу Европе као што су биле Елеонора од Аквитаније и Изабела прва од Кастиље. Краљица у шаху и моћ коју она данас има на неки начин симболизују управо ове две велике европске владарке, али и читав низ савладарки, регенткиња и принцеза које су током 15. и 16. века имале огромну политичку моћ, нарочито на дворовима у Шпанији, Француској и Португалији.

Прочитајте још: Пре тачно 93 године српска национална компанија је раширила крила (ВИДЕО)

Реч је била о далеком претку шаха чије су вигуре репрезентовале четири рода тадашње индијске војске –пешадију, коњицу, слонове и борна кола који су сви штитили раџу (краља) и његовог саветника мантрина који су се налазили у средини.

Управо овај “саветник” био је предак данашње шаховске краљице тј. даме и управо то је био почетак интересантне историје коју је имала ова фигура.

Прочитајте још: У ЗЕМЉИНУ орбиту је 13. јуна послато 58 САТЕЛИТА, друга мисија ће бити 5 дана, а цела планета биће ПОКРИВЕНА (ФОТО)

Игру су у 6. веку прихватили Персијанци и они су краљицу звали “Фирзан” – саветник/везир. Реч је била о прилично слабој фигури која је могла да се креће само по једно поље дијагонално и која служи као последња одбрана Краља. 

Пратећи ову традицију Европљани су фигуру звали “Ферс”, док Руси и данас користе назив “Ферз”, преноси Историјски забавник.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Свако ко улази код Путина мора да прође кроз ПОСЕБАН ТУНЕЛ, а знате ли ЗАШТО? (ВИДЕО)

Краљев везир је временом еволуирао у његову супругу. Прво је реч “Ферс” у неким европским језицима постала граматички женског рода, а онда су и они који су тек почињали да играју шах почели да коментаришу да фигура која стоји поред краља мора да представља краљицу.

Прочитајте још: Она рађа децу по НАРУЏБИНИ: Нису ми дали да га узмем у наручје, али морала сам ово да урадим

Усавршавањем древне игре чатуранге шах је временом попримао садашњи обилик. Највећа промена догодила се током 15. века када је управо краљица добила нов начин кретања и све садашње “моћи” које су је претвориле у најјачу фигуру на табли.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.