· · Коментара: 0
МУНИЦИЈА

Далекометно стрељаштво је подстакло развој карабинске меч муниције у широком спектру тежине

Док се у свету у Ф Класи користе балистички супериорни калибри, домаћа такмичења по избору муниције више личе на Бенчрест

municija-1.jpg
Ацо ПОЛИЋ, Барнард Прецисион, ППУ

Захваљујући ригорозним правилима Палма дисциплине, далекометног стрељаштва, и ограничавању тежине зрна калибра .308 Wин. на она не тежа од 156 г (касније је додат .223 Рем са зрном не тежим од 81 г), данас у понуди имамо нека од најбољих стрељачких зрна за калибар .30, баш у овој тежини - 155 грама.

Пушка за Ф Клас

У свету, у дисциплини Ф Класа под Опен категоријом доминирају балистички супериорни, а уједно и калибри прихватљивог трзаја и века цеви, тако да се све "врти" око старих добрих 7 мм у далеким дистанцама (.284 Wин. и његове побољшане варијанте, затим 7 мм РСАУМ и сл.) и 6-6,5 мм у кратким (6 мм БР Норма и њене побољшане варијанте, као и 6,5x47).

Домаћи стрелци мимо тренда у свету

ТР класа је утицала на развој супертешких (за калибар) зрна за .308, у распону између 200-215 г. Код нас, због кратких дистанци овакви трендови калибара су присутни у траговима и стрелци су се окренули адекватнијим решењима која доминирају у свету у Ф Класи Опен кратким дистанцама, те поменутим мањим калибрима, док .308 Винчестер у ТР класи углавном експлоатишу са зрнима из домена 168-175 г (чак један број стрелаца користи и 155 г).

Најзаступљенији калибри у такмичењима
7x57 - за поређење, .222 Ремингтон, 6 мм ППЦ, .30 БР, 6 мм Дашер, 6 мм БР, 6,5x47, 6,5 Кредмор, .284 Винчестер, .223 Ремингтон, .308 Вин.

Прочитајте јошОд вештине стрелца и познавања екстерне балистике до параде оружја на кратким даљинама

Није реткост, код напреднијих стрелаца (који су схватили како код нас "слабо ветрови дувају") да видите калибре намењене првенствено кратким дистанцама у Бенчрест дисиплини, попут .30 БР, 6 мм ППЦ.

Конструкција метка доприноси прецизности

Код бенчреста акценат је на структурално прецизним калибрима, мање запремине барутне коморе, уједно и мањег калибра, који дају, односно лако постижу ниске вредности стандардне девијације у почетним брзинама. То на великим удаљеностима даје мање вертикално растурање групе.
У шорт рејнџ бенчресту 100/200 јарди неприкосновено владају калибри 6 мм ППЦ и .30 БР, који су са трона скоро потпуно потиснули некадашњег "вишеструког рекордера" кратких дистанци - .222 Ремингтон.

У средњим и далеким дистанцама бенчрест такмичења - 500-600 и 1000 јарди, скоро у потпуности преовлађују калибри 6 мм, односно искључиво 6 мм БР чаура и њене побољшане варијанте - 6 мм Дашер, 6 мм БРX, 6 мм БРА и други. Најпопуларнији калибри протекле две године били су 6 мм Дашер, 6 мм Кредомор, 6 мм XЦ, 6,5x47 и 6,5 мм Кредомор.

Омиљена трострука двојка

Калибар .222 Ремингтон настао је "скалирањем" старог доброг 7x57, а не .30-06 како и данас пише у америчкој штампи. Јер у периоду после Другог светског рата када је калибар настао, није баш било популарно поменути релацију са старим немачким метком.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.