· · Коментара: 0
ОХРИД

Знате ли како се прави охридски бисер? Шкољка нема везе са тим, а тајну знају само ДВЕ ПОРОДИЦЕ

Изванредна природа прожета богатим историјским и културним наслеђем већ 1979. године смешта га и на UNESCO листу светског културног наслеђа.

Depositphotos_60639677_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Осунчан у сјају бисерног језера, у сенци Самуилових зидина и снежних врхова, са сведочанствима културних надметања цивилизација, усиљеним провинцијским животом живи колевка словенске писмености. 

Охрид Древни град у огледалу Охридког језера, налази се на раскршћу православља и ислама, неистражених природних лепота и никада љубазнијих домаћина. Изванредна природа прожета богатим историјским и културним наслеђем већ 1979. године смешта га и на UNESCO листу светског културног наслеђа.


Фото: Pixabay

Охридски бисер
Чувени бисер са Охрида не налази се у шкољкама, како је то уобичајено за приморске крајеве. Охридски бисер израђује се ручно, од седефа који се скида са крљушти посебне врсте риба, која живи само у Охридском језеру. Оригинални, вечни бисер израђују само две породице по посебној технологији, која се преноси на мушког потомка у фамилији. Цена бисера креће се од 15 евра па навише, у зависности од слојева седефа и текстуре.

Око 170 километара јужно од Скопља, нешто више од 600 километара од Београда, преко Прешевске долине док се не укаже сунчева светлост док се преламала о бисерне воде Охридског језера.

Са горње капије Самуилове тврђаве пружа се поглед на цео град, у коме најстарије грађевине датирају још из седмог века, када су кључеви били у рукама Бугарских владара.

Прочитајте још: Шта све можете у Грчкој са 5 ЕВРА?

Кроз калдрмисане уличице, између традиционалних балканско-оријенталних кућа са балконима и спратовима пространијим од призмеља, пут води до уређене обале језера. 

Стари град има облик амфитеатра, са неколико десетина православних цркава, живописним базаром, хамамом и ројним радионицама старих заната међу којима су кујунџинице, радионице дубореза, сликања византијских икона, за производњу предмета од коже и чувеног македноског веза у црвеним и жутим ромбовима по ручно тканом платну.

Прочитајте још: Због Агате Кристи сви иду у Египат, да ли знате ко је крив што сви воле Истанбул? (Фото/Видео)


Фото: Pixabay

Љубазни домаћини дочекаће вас у сваком сокаку, испред  ресторана, кафића, пиљарница, музеја, тезги са сувенирима...

Најзвучније име - Билијана 

Име Билјана носи велики део женске популације града, али и ресторани, продавнице, хотели, бутици, посластичарнице, чак и фаст-фуд и пољопривредна апотека у самом центру града. Све по урбаној легенди, за коју круже различите приче са основом у Охридском језеру, на коме град лежи. Бисерно чисто језеро простире се на површини од око  350 метара квадратних у коме светлост допире у дубину и до 20 метара. На језером се надвија скоро 200 православних цркава, од којих посебно место заузима манастир Свети Наум.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.