· · Коментара: 0
ВРТ

Пре него што узмите лопату у шаке, направите ПЛАН

Упркос свему, најважнији и најобимнији пролећни радови у башти не могу да чекају боља времена. А и зашто би?

Depositphotos_21277241_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Верујемо да ће чак и они који се њима никада нису бавили, а имају врт, радо засукати рукаве и посејати или засадити биљке. Због тога смо за почетнике припремили мали преглед савета шта и како треба да ураде.

Ивана Чоловић
Фото: Лична архива

Прочитајте још: Власнике орхидеја ДВА пута ухвати ПАНИКА, ево и како да је превазиђу

Планирање врта

Ако први пут обрађујете врт потребно је да направите план. На хартији нацртајте изглед баште и уцртајте жељени распоред биљака. Уколико нисте сигурни како да то урадите, прочитајте савете у неком од часописа или књига специјализованих за вртларство или их пронађите на интернету.

Цветнице се групишу по различитом времену цветања.

Када правите план водите рачуна о груписању неколико врста цветајућих биљака (као и о боји цветова и времену цветања), да би током највећег дела године поједине врсте биле у цвету.

Правила

Велике (солитерне) биљке саде се по једна или у групи од по три, а мање упадљиве и ниже у већим групама. Ако је леја мала, боље је да буде испуњена једном врстом цвећа.

Уз високо жбуње се не саде високе трајнице.

Непосредно уз високо густо жбуње никада немојте да садите високе и витке трајнице (вишегодишње биљке), нити украсне траве. Насупрот томе, уз ниско, густо грмље - као контраст - посадите полувисоке и високе трајнице или ниске, густе врсте цвећа. Уз уско грмље, које расте усправно, добро се уклапају ниске и густе трајнице.

Фото: Депозитфото
Сада се саде цветнице

Садња листопадног дрвећа

Обавља се до половине априла. Лишћари се саде у јаме ширине 1-1,20 м (ширина) и 80 цм дубине. Пре копања одстраните камење и друге отпатке. У средину јаме ставите колац за који ће се привезати садница, а на дно квалитетнију земљу помешану са хумусним ђубривом и тресетом, па све измешајте.

Са саднице уклоните све оштећене жиле и скратите масу корена за 20 одсто, а гране поткрешите десет центиметара. Горњи ниво бусена треба да буде 5-10 цм изнад коте околног терена, тако да при слегању земље дође на праву висину. Садница се поставља у јаму тако што се прихвата за бусен (не за стабло или гране).

Код сађења дрвећа најважнији је корен.

На корен равномерно насипајте добро уситњену земљу, а садницу повремено уздигните и лагано спустите да би се добро попунио простор између коренових жила. Земља око саднице се затим постепено притиска ногом (не прејако) како би се истиснуо вишак ваздуха. Коренов врат не сме да буде затрпан нити огољен, него садница мора да буде посађена на исту дубину као што је расла у расаднику. Око саднице формирајте чанак како би се задржала вода. Садницу привежите уз колац и обилно залијте благим млазом воде како се не би оголио корен. Када земља упије воду поставите око саднице малч (делове коре) или тресет, да би се спречио губитак влаге из земљишта.

Сађење украсног жбуња

Јама за садњу украсног жбуња треба да буде 40x40 цм или 50x50 цм, у зависности од кореновог система. Ако земљиште није раније припремљено, ископајте шире и дубље јаме (80X60 цм), па на дно ставите слој квалитетније земље и хумусног ђубрива или добро згорелог стајњака.

Пре садње се уклањају оштећени делови корења, слабе и суве гранчице.

Пре садње уклоните оштећене коренове, слабе и суве гранчице. Садницу полако затрпајте земљом. Коренов систем правилно распоредите, да би се избегло заостајање у расту. После садње жбун се повуче нагоре да би коренове жиле заузеле правилан положај. Гажење ради слегања земље обавите само близу ивица јаме.

Прочитајте још:  Имате ружан зид у дворишту? Посадите ову биљку и добићете рајски поглед

Након садње потребно је око саднице направити плитак чанак и натопити га са 30 литара воде. Групе жбунастих садница могу да се саде и у редовима. Размак садње зависи од врсте и величине украсног жбуња. Веће се сади на размаку од 1,20 метара, а ниже на растојању од 80.

Ниже жбуње се сади на крају, а не у средини.

Када садите више врста украсног жбуња водите рачуна да врсте нижег раста не дођу у средину групе него по ивицама. Група од више врста украсног шибља не сме да буде измешана без реда, него шибље морате да групишете тако да све врсте могу несметано да се развијају. Садњу листопадног дрвећа и жбуња обавите по облачном времену!

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.