· · Коментара: 0
САВЕТИ

Уколико слушалице не чистите правилно и редовно, прети вам инфекција

Уместо куповине новог пара слушалица, за које издвајамо и по неколико стотина евра, ево савета како да их очистите и уштедте новац

headphones-naslovna-5e5cfbb8ea630.png

Слушалице су постале саставни део наших живота још од проналаска вокмена. Данас, многи су прихватили активнији стил живот који обавезно укључује слушалице ради лакшег обављања неколико послова истовремено.

Прочитајте још: Знате ли како да инсталирате ДАРК МОД на Вац апу? Ништа лакше

Иако смо део генерације "купи и одбаци", можда се уштеда новца крије и у једноставном чишћењу слушалица јер смо спремни да за добар звук издвојимо и по неколико стотина евра.

Инфекција или чишћење? 
Погледајте унутрашњост ушних јастучића или жичане мрежице. Свакодневне навике резултирале су месечним накупљањем масти и прашине заробљене у малим пукотинама наших слушалица. Слушалице  убацамо у торбе, џепове где се и мешају са другом прашином и прљавштином и потом их ставимо у уши. Овако повећавамо шансу за инфекцију уха, зачепљење ушног канала и скупо путовање у лекарску ординацију.

Чишћење захтева мало више нежности, финијег додира и кратак списак "алата" који можемо наћи вероватно у свакој кући. Доносимо савете како да очистите слушалице, и оне типа бубице (стављају се у ухо у виду два звучника) и стандардне слушалице (рајф који се ставља на главу и носи два већа звучника).

Прочитајте још: Пет нових игрица стиже у марту

Шта је потребно за чишћење слушалица?

  1. Мала крпица​​
  2. Алкохол за утрљавање тј. средство за суво прање руку 
  3. Штапићи за чишћење ушију/мека четкица за зубе
  4. Сапун
  5. Вода
  6. Блу-так (смеса налик пластелину која се користи за чишћење прљавштине са електронских уређаја, доступна у радњама за поправку мобилних телефона по цени од неколико стотина динара)

Чишћење "бубица" слушалица

Јединица коју убацујемо у уши производи звук и најважнији  је део слушалица. 


Фото: Пиксабеј

Држите слушалице тако да су мрежасте странице, мини звучници окренути према доле. Помоћу суве, меке четкице за зубе лагано четкајте жичану мрежицу ​​како бисте уклонили било какву прљавштину. Лагано чукните спољну страну како бисте истресли додатну прљавштину на мрежицу.

Прочитајте још: Шта су СДД уређаји? Нових 512 ГБ неизбрисиве меморије

Помоћу памучне крпице пређите преко жичане мреже и уклоните прљавштину. Блу-так ће покупити све нежељене супстанце и оставити вашу мрежицу ​​без остатака. Навлажите малу крпу алкохолним средством за чишћење руку и брзо обришите металну мрежицу, ​​као и жице.

Чишћење класичних слушалица

Они су мало компликованије јер укључују деликатније делове попут кожних или пенастих ушних јастучиц́а.

Уклоните ушне јастучиће и обришите спољну страну слушалица малом крпом натапканом са мало сапуна и топле воде. Посушите сувом крпом и оставите да се потпуно осуши.

Прочитајте још: Да ли сте ВИРТУЕЛНИ хрчак? Могуће је да имате ПРОБЛЕМ, а да нисте ни свесни

Навлажите малу крпу алкохолним средством иза чишћење руку и нежно обришите спољну страну ушних јастучића. Затим умочите штапић за чишћење ушију у алкохолно средставо за чишћење руку и користите их за чишћење углова и пукотина између пластичних делова.

Нанесите мало алкохолног средства за чишћење преко површине пенасте мреже и лагано трљајте и десну и леву страну. Ово ће помоћи у уништавању бактерија које се налазе у ушним јастучићима.  Оставите ушне јастучиће да се потпуно осуше пре него што их поново причврстите.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.