· · Коментара: 0
БОЛЕСТ

Пси врло лако могу да пренесу заразу на власника, јер можда имају ЗООНОЗУ

Уколико смо пажљиви и пуни љубави према кућним љубимцима, они нам то вишеструко враћају.

Depositphotos_320886706_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

 У зависности од врсте и способности које поседују, умиљавају се на најразличитије начине. Њушкају се са власником, ускачу му у кревет, пузе уз ноге... Траже блискост сваке врсте. А да ли могу да нам, осим љубави и пажње, пренесу и неке заразне болести, познате као зоонозе?

Зоонозе су инфекције и обољења животиња чији се узрочници у природним условима могу пренети на човека.

Потврђујући да кућни љубимци могу да буду извор заразе, инфектолог професор др Милош Кораћ, из Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, каже:

Прочитајте још: Ако пас спусти шапу на вас или се наслони, то има СКРИВЕНО ЗНАЧЕЊЕ: Прочитајте шта вам љубимац поручује

- Пре свега, да се не би догодило да вам пренесу неку заразу, морате да се придржавате одговарајућих мера хигијене - каже Кораћ.

Хигијена је најважнија
Хигијена је најважнија

То значи да псе редовно треба водити код ветеринара, а поготово ако приметите одређене симптоме и знакове болести. Истовремено, треба и власник да се јави свом лекару или инфектологу.

Како то у пракси изгледа?

- За псе је карактеристична кампилобактериоза коју изазива бактерија кампилобактер - истиче Кораћ.


Заражени пси не морају да показују знакове болести, али могу да имају дијареју и благо повишену температуру.

Преноси се загађеном храном, месом, млеком и јајима, али и водом као и столицом заражених животиња. Заражени пси не морају да показују знакове болести, али могу да имају дијареју и благо повишену температуру. Од два до пет дана од инфекције, код особе блиске животињи могу да се јаве симптоми у виду пролива, грчева у трбуху и повишене температуре.

Кампилобактер, заправо, може да изазове озбиљне инфекције опасне по живот код одојчади, старијих, као и особа ослабљеног имунолошког система.

Беснило?
Уколико је пас заражен показује нагле промене у понашању и прогресивну парализу. На човека се може пренети уколико је у контакту са оболелом животињом, па дође до повреде у виду уједа или огреботине. Болест почиње после дужег инкубационог периода, који може да траје од 20 дана до три месеца. Стога уредна вакцинација паса и јесте једина превенција беснила.

Постоје ли још неке карактеристичне болести које преносе пси?

- Треба обратити пажњу и на псећу пантљичару коју изазива паразит, а преносе га заражене буве - истиче Кораћ.

Пси преносе и пантљичару, као и псеће глисте

Код паса је инфекција углавном асимптоматска, мада ретко може да изазове благе гастроинтестиналне сметње. Ако се инфекција и појави, углавном је карактеристична за малу децу, код које се јавља свраб у аналној регији, због чега се чешу. Осим пантљичаре, код паса се јавља и псећа глиста, која код штенади изазива пролив са примесама крви, али и анемију.

Ехинококоза
Пси ретко имају симптоме болести, али ако су заражени великим бројем паразита могу да имају дијареју. Човек може да се инфицира уношењем јајета паразита из пљувачке и са језика оболелог пса. Када доспе у људски организам одлази у унутрашње органе, јетру, плућа, кости, мозак.

Прочитајте још: Савет ветеринара: Ево како да одаберете пса за себе

Са псећом глистом особа може случајно да се зарази преко коже, уколико је била у додиру са загађеном земљом или песком у којима се налазе ларве овог црва. У таквим околностима ларва улази у кожу, изазива свраб и појаву црвенкасте црте која одговара путу који је ларва прешла кроз кожу.

Симптоми обично трају од четири до шест недеља и спонтано престају.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.