· · Коментара: 0
НАУКА

НИЈЕ КАКО СЕ МИСЛИЛО! Корона вирус претвара људске ћелије у ЗОМБИЈЕ који пуштају изданке и шире се по целом телу (ФОТО)

Све до сада научници су мислили да се вирус ковида-19 преноси као и већина других вируса: тако што се закачи за здраву ћелију, претварајући је у машину за умножавање.

1593703602_Depositphotos_347559066_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Корона вирус претвара људске ћелије у зомбије тако што их подстиче да пуштају изданке и шире се по целом телу, открива студија Универзитета Калифорније, у оквиру које су научници снимили микроскопске фотографије целог процеса.

На сликама се види како заражене ћелије пуштају изданке, налик на шиљке, тзв. филоподије, које су испуњене честицама вируса, а за које научници верују да болест преко њих “сурфује” до здравих ћелија, у које убризгава вирусни отров, стварајући нове "зомби ћелије".

Прочитајте још: Ово је најризичнији ТРЕНУТАК у којем се можете заразити корона вирусом

Све до сада научници су мислили да се вирус ковида-19 преноси као и већина других вируса: тако што се закачи за здраву ћелију, претварајући је у машину за умножавање. Међутим, код људи са здравим имунолошким системом организам успева да се одбрани од већине вируса и спречи их да се размноже у превеликом броју.

Најновије откриће наводи на закључак да је ковид у неком тренутку развоја развио резервни план за избегавање имунолошког система. Научници кажу да ово откриће означава “невероватан скок” у борби против корона вируса и да ће можда отворити врата мноштву нових метода лечења.

Ниван Кроган, професор ћелијске и млекуларне фармокологије Универзитета Калифорније и руководилац студије, за ЛА Тајмс каже:

- Веома је злокобно што вирус користи другачије механизме да зарази друге ћелије пре него што убије ћелију.

Прочитајте још: Ово је НАЈЧЕШЋИ СИМПТОМ корона вируса који већина људи ЗАНЕМАРУЈЕ

Други вируси, укључујући и ХИВ и вирус вацциниа, који припада породици изазивача великих богиња, такође користе филоподије за ширење инфекције у телу, али професор Кроган истиче да је веома необична брзина којом ковид-19 избацује “изданке”.

Необичан је и њихов облик - пружају се из ћелије према другим ћелијама као гране на дрвету.

Микробиолог Универзитета Колумбије професор Стивен Гоф признаје да откриће “интригира”, али додаје да оно не мора нужно значити да пипци служе као други начин ширења инфекције.

Фото: Депозит

- Још не знамо у којој фази инфекције се то догађа. Биће узбудљиво да то откријемо - рекао је за ЛА Тајмс.

Научници који су учествовали у студији, објављеној у часопису “Целл”, верују да ће откриће помоћи у налажењу терапије.

У студији су учествовали научници медицинског центра "Маунт Синај" у Њујорку, "Роки Маунтин лабса" у Монтани, Института "Пастер" у Паризу и Универзитета Фрајбург у Немачкој.

Питер Опеншо, професор експерименталне медицине Краљевског колеџа у Лондону, каже да је вирус “изненађујуће” вешт у избегавању имунолошког система, иако је прешао са животиња на људе пре само шест месеци. Према његовим речима, обично прођу године заједничког живота са људима пре него што вирус развије ту вештину.

- Оно што нас изненађује код овог новог вируса јесте чињеница да је тек недавно прешао са слепих мишева на људе, а већ има мноштво имунолошких трикова у рукаву и утиче на људски имуни одговор, ширећи се на начин како то не бисте очекивали од вируса који је тек прешао на људе – каже Опеншо.

Прочитајте још: Ево због које ГРЕШКЕ је дошло до БУКТАЊА ВИРУСА у Новом Пазару

Мутирани сој корона вируса, који је жестоко погодио САД, Велику Британију и Италију, инфективнији је скоро десет пута него оригинални вирус који се појавио у Кини, преноси „Дејли мејл“, позивајући се на научнике.

Агресивна верзија САРС-ЦоВ-2, названа Д614Г, има четири-пет пута више „шиљака“ који штрче са површине вируса и омогућавају му да се везује за људске ћелије. Та карактеристика га чини не само заразнијим, већ и стабилнијим и отпорнијим.

Прочитајте још: РАЗОТКРИВЕНО! Американци су пре Кинеза оболели од короне, али су мислили да је ГРИП - постоји ДОКАЗ да је вирус настао у САД!

Истраживање научника института "Сцриппс Ресеарцх" сада је потврдило да се мутирана верзија лакше спаја са рецепторима него други сојеви.

Вируси с мутираним геном, који имају више „изданака“, много су заразнији од других, каже виролог др Хајрин Чоу, руководилац тог истраживања.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.