· · Коментара: 0

Обележавамо мученицу Теодосију Тирску: Ако сте данас ОВО урадили, НЕЋЕ БИТИ ДОБРО

Данас се обележава Преподобнa мученица Теодосија Тирска. Она је хришћанска мученица с почетка 4. века

Depositphotos_47571877_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Док су једном, за време владавине цара Максимијана, у Кесарији Палестинској стајали многи хришћани везани пред преторијом, приступила им је ова девица Теодосија и храбрила их за смрт мученичку. Када су војници чули шта она говори, одвели су и њу пред судију. Разјарен судија је наредио да јој обесе камен о врат и баце у дубину морску. Пострадала је 308. године.

Прочитајте још: Девојка (21) пронађена МРТВА у купатилу: Речи њене мајке на сахрани КИДАЈУ ДУШУ (ФОТО)

У хришћанском предању се помиње да су је анђели Божји изнели живу на обалу. Када се она опет јавила судији, он је наредио да је посеку. У хришћанској традицији помиње се и да се идуће ноћи јавила света Теодосија својим родитељима, сва у небеском сјају, окружена многим другим спасеним девојкама, и рекла:

Фото: Депозит

- Видите ли, колика је слава и благодат Христа мога, које сте ме хтели лишити?

А то је рекла родитељима јер су је они одвраћали од исповедања Христа и мучеништва.

Прочитајте још: ПОГИНУЛА ЧИТАВА ПОРОДИЦА: Отац, мајка и двоје деце кренули на сахрану, па настрадали (ФОТО)

Велика је била неустрашивост светих људи и светих жена. Ни болест, ни тамница, ни изгнанство, ни муке, ни понижења, ни мач, ни понор, ни огањ, ни вешала, нису могли поколебати узвишени мир душа њихових, чврсто привезаних за Христа. Када је цар Јулијан одступио од вере и почео чинити пустош од Хришћанства широм целе Римске царевине, св Атанасије Велики мирно је о њему рекао вернима: "Облачак - проћи ће!".

И заиста тај мрки облачак убрзо је прошао, а Хришћанство је пустило још дубље своје корене и још више раширило своје гране по свету.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ДИГРАФИЈУ? Само СРБИ, на целом свету, имају ту ВЕШТИНУ (ФОТО)

У народу се верује да на овај дан не би требало да се користе никакви конопци, чак да се ни не пере ни не простире веш.

Уврежено је, наиме, веровање да ће девојке које то, ипак, ураде остати без порода, као и да ће они младићи који погреше овако, бити несрећни у сваком послу којег се прихвате.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.