· · Коментара: 0
БРАК

Размишљате да станете на луди камен, ако у вези имате овај ПРОБЛЕМ биће још горе у БРАКУ

Човек у добром браку има крила, у лошем окове - приметио је још у 19. веку Хенри Ворд Бичер, амерички писац. Али, ко данас “лети”, а ко “робује” у браку? Kоје су највеће заблуде, али и замке брака? И да ли је уопште у моди?

Depositphotos_225440086_xl-2015.jpg
Нереална очекивања су основа за лош брак Фото: Депозитфото

Много је питања, а дилеме разрешава Јована Јестровић, психолог и психотерапеут, која на јутјуб - каналу помаже паровима у овим и сличним љубавним перипетијама.

Прочитајте још: Истраживање показало: Ко више вара, жене или мушкарци, зависи од висине зараде

- Чињеница је да данашњи бракови мање личе на оне пре неколико десетина година, јер постоји више различитих форми на начин на који су се супружници договорили - истиче Јестровићева.

Ипак, брак се, суштински, није променио. За добар брак су и сада кључне исте ствари - посвећеност односу, поверење и комуникација. Нажалост, много је оних који данас кохабитацију, тј. заједнички живот, изједначавају са браком.

Веза дужа од шест месеци је стабилна.

Према неким теоријама, веза дужа од шест месеци се сматра стабилном. Ипак, временско трајање неког односа не мора нужно да говори о познавању међу партнерима, јер некада људи за кратак период проживе заједно много више него неки парови за цео живот.

Три ствари су важне у браку Фото: Депозитфото

Треба знати да обрасци функционисања из предбрачних веза преносе се у брак - како комуницирамо у вези, како се љутимо, свађамо и миримо, тако ћемо то радити и када се венчамо.

Какав је однос пре брака, такав ће бити и у  браку.

Такође, уколико до венчања дође у фази идеализације, већа је вероватноћа да ће доћи и до неиспуњених очекивања и разочарања.
Које су највеће замке брака?

Прочитајте још: Истраживање показало: Ко више вара, жене или мушкарци, зависи од висине зараде

- Мотивација може бити разнолика и иако неки од нас живе у убеђењу да се у брак улази искључиво из љубави то није истина - истиче Јестровићева.

Ретко када је мотивација за брак љубав.

Суштина је да ниједан брак и ниједна мотивација за ступање у брачну заједницу не мора бити априори добра или лоша, а успешност зависи заправо од мотивисаности партнера да он успе, посвећености и начина на који се носе са проблемима са којима се сусрећу у заједници - од оних малих, свакодневних, до великих, озбиљних стресора.

Прочитајте још: Имамо одговор на питање како до успешне везе: Зашто кажу "волим те", а то не показују?

- Они који имају нереална очекивања и који су склонији идеализацији. Одлука о избору партнера “за цео живот” је једна од две најважније које доносимо у животу - наглашава Јестровићева.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.