· · Коментара: 0
НАУЧНИ ПРОНАЛАСЦИ

Руски научници пронашли лек који ће РАЗОРИТИ ЋЕЛИЈЕ РАКА, а коштаће највише 20 ЕВРА

Идеја о примени наноробота код лечења најтежих, канцерогених обољења настављена је великим корацима. Након што су пре више од 10 година ову сличну идеју на мишевима испробали истраживачи у Монтреалском универзитету Мекгил, руски научници отишли су корак даље.

nanoroboti.jpg

Руско истраживање које је привукло велику пажњу у свету медицине тиче се наноробота од ДНК фрагмента, који не само да ће моћи да уништи ћелије рака, него и да их препозна у целом телу. Научници активно раде на овом открићу које би могло да промени живот многих.

Израда наноробота чак и у лабораторијским условима кошта свега око 15 до 20 евра

Из Универзитета ИТМО истичу да је цена још једна потенцијална предност предложеног концепта, јер израда таквог наноробота чак и у лабораторијским условима кошта свега око 15 до 20 евра.

Прочитајте још: Баците лекове и решите се главобоље на природан начин

ДНК-нанороботи су формирани од секвенци ДНК које образују одређену структуру. Физички гледано, ово је раствор у коме су распоређени ланци ДНК. Они се сами групишу у структуру која може да „расплете“ заплетене РНК и да их пресече. Та структура се назива наноробот. То се не може видети голим оком, чак ни под микроскопом. Међутим, процеси који се одвијају у раствору показују да он функционише како треба.

Прочитајте још: Погледајте који чајеви вам могу помоћи у лечењу рака и дијабетеса: Поштујте ПРАВИЛО док га пијете, иначе можете имати проблем


Фото: Пиxабаy

Како "раде" ДНК-нанороботи

Нанороботи делују директно на ћелију тумора. Посебан значај наноробота је селективан удар на ћелије тумора, за разлику од досадашњих метода. Наиме, један од највећих проблема у терапији канцера данас је неселективност, односно терапије на делује само на ћелије тумора већ и на остале органе.

Прочитајте још: Руски исцелитељ открио "ЛЕК ОД СМРТИ": Ако желите да живите "вечно" користите ПОСЕБНО УЉЕ

Последица овакве ситуације је неретко негативно утицање на здрава ткива и коначно бројни нежељени ефекти са којима се организам тешко бори.

Развијају и нано-контејнере
- Циљ нашег истраживања је био да се докаже да сам концепт ДНК наноробота функционише. Како га „испоручити“ до ћелија рака, то је већ друга ствар, која захтева посебно истраживање. Теоријски постоји велики број метода испоруке различитих молекуларних структура у ћелије, али ниједна варијанта није идеална. Наш следећи корак је рад на решавању овог проблема. У току су радови на нано-контејнерима за циљане испоруке препарата у различите лабораторије, укључујући и ону на Универзитету ИТМО – објашњавају научници са Руског универзитета

Применом лека заснованом на новој технологији и коришћењу наноробота омогућава учинковитије убијање самих ћелија тумора. Тиме се спречава нежељено деловање на здраве органе и ткива, а дозе лекова су самим тим мање па су негативне последице на организам сведене на миминум.

Прочитајте још: Ова биљка је одлична у превенцији КАНЦЕРА, штити од радијације, али лечи и друге болести

ДНК наноробот не идентификује само ћелију рака. Он може да допре до било које ћелије, тим пре до патогене РНК гена КРАС. Током већине онколошких обољења, рад овог гена је поремећен и управо присуство његове патогене РНК стимулише производњу протеина који су одговорни за неконтролисану диобу ћелија тумора. ДНК-наноробот проналази и сече „штетну“ РНК – објашњавају научници.

Тако ДНК-наноробот не препознаје протеине, јер то није неопходно. Уколико се патогена РНК уништава тако што је ДНК-наноробот цепа, тада једноставно не долази до синтезе патогених протеина.

У наредних неколико месеци планирано је да се спроведу експерименти на живим ћелијама. Након тога, прелази се на тестирање на животињама у зависности од напретка претходне фазе истраживања.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.