· · Коментара: 0
Непоновљиво

Стив Меквин је од ОВОГ АУТОМОБИЛА направио највећу икону! (ФОТО/ВИДЕО)

"Форд мустанг ГТ фастбек" из 1968. је једна од најчудеснијих легенди америчке ауто-индустрије продат за 3,7 милиона долара

1594990844_1524063197732.jpg
Фото:"Форд"

Не постоји ни један аутомобил на свету који је само са једном филмском улогом заувек постао легенда као што је то случај са "форд мустангом ГТ фастбеком" из 1968. године, кога је "провозао" улицама Сан Франциска, у незаборавном филму "Булит", највећи шмекер Холивуда, неодољиви Стив Меквин.
Прва генерација "форд мустанга" се производила од пролећа 1964. до краја 1973. Представљање "мустанга" је у амерички ауто-сленг увело појам "пони кар".

Фото:"Форд"

Датум који је изменио америчку, али и светску ауто-индустрију је 17. април 1964. године када је представљен модел са чврстим кровом и кабриолет. "Фастебек" верзија је представљена у августу те године.

Прочитајте још: ОВО САМО РЕТКИ ЗНАЈУ: Чувену фирму основао ФРАНЦУЗ (Фото)

Имао је мотор од шест цилиндара, мењач са три брзине, црне појасеве напред, светлије обојен поклопац "претинца за рукавице", незабораван изглед управљача, инструмент таблу која ће вечито бити "она права" и коштао је 2.368 тадашњих долара!

Фото:"Форд"

Свет је "Форду" поново био под ногама. Уследио је снажнији мотор са осам цилиндара,од 3,3 литре радне запремине, више "коња", више адреналина...Тада се у причу укључио и "Шелби" па смо добили још снажније, још неукротљивије "мустанге". Појавио се и 1965. на Релију Монте Карло и наравно "одувао" конкуренцију.

Следеће 1966. године "мустанг" је добио нову решетку хладњака, нови тростепени аутоматски мењач, агрегат В8 са 225 коња, нови радио, још неке "ситнице" али је и даље то био "чистокрвни ждребац" из "Фордове" штале. Колико је Америка лудела за њим нека илуструје податак да је 1966. продато 72.119 примерака што је било двоструко више од другопласиране "шевролет импале".

Занимљива је продаја "Форда" у Немачкој. Наиме, "Круп" је регистровао камион са тим именом! Немци су тражили 10.000 долара да продају "право на име" али је "Форд" то одбио, продавао је "мустанге" са другим логом све док права на име "Крупа" нису застарела.

Небројене верзије "мустанга" су прављене. И са погоном на сва четири точка, разним врстама крова, мотора, мењача, а за Аустралију је прављена и верзија са воланом на десној страни.
У 1967. години мотор је већ имао 340 КС!

Фото:"Форд"

И онда долази 1968. година. У филму "Булит" маестрални Стив Меквин (без дублера) праши "мустангом ГТ фастбеком" улицама Сан Франциска надмећући се са "доџ чарџером". Тај "мустанг фастбек ГТ 2+2" касније је био у поседу Кирнана али је његов син Шон 10. јануара 2020.године продао непознатом колекционару овај аутомобил за 3,7 милиона долара! 

Прочитајте још: Требало је да буде ТРАКТОР, а постао је најсвестранија машина (ФОТО)

Овај модел којег је Стив Меквин возио прављен је од августа 1966. до августа 1968. Прављен је у "Фордовим" фабрикама у Дерборну у Мичигену, у Сан Хозеу у Калифорнији, Матукану у Њу Џерсију, Валенсији у Венецуели, Мексико Ситију, Лими у Перуу...

Фото:"Форд"

Дизајнер (1965.) је био Рос Хемприс, имао је двоја врата, тврд кров, мотори су имали запремину од 3,3 литра па све до 7,0 литарског "кобра џет В8". Снага се кретала од 200 па све до 428 КС!

Уграђивањи су мануелни мењачи са три и четири брзине и аутоматик са три степена преноса.
Дужина возила је 4.663 мм, ширина 1.801 мм, висина 1.311 мм са међуосовинским растојањем од 2.743 мм. Маса возила је 1.251 кг.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.