· · Коментара: 0
Непревазиђен

"Астон Мартин ДБ5" омиљени Бондов ауто, а на аукцији је продат за невероватну суму (Фото/Видео)

Шон Конери је по многима најбољи Џемс Бонд баш као и аутомобил који је возио у "Голдфингеру"

1963_-_1966_DB5--2-.jpg

Велики број фанова серијала о британском тајном агенту Џемсу Бонду сматра да је шкотски бард Шон Конери непревазиђен у улози "007" баш као што је и легендарни "Астон Мартин ДБ5" најспектакуларнија машина на точковима коју је возио " у служби њеног величанства". Модел "Астон Мартин ДБ 5" који се производио између 1963. и 1966. године, освојио је свет 1964. године када је приказан "Голдфингер" са Шон Конеријом у улози агента са дозволом за убијање.

Та филмска верзија је додуше могла да пуца и чини свакојака чудеса, за разлику од "цивилне" која је морала да плени купце неким другим (срећом имала их је на претек) квалитетима. Визуелно "ДБ5" се није разликовао од претходног модела "Астин Мартина" - "ДБ4", али је први "Астон" намењен друму (не писти) који је добио мотор од 4,0 литара ,верзију "Тадек Марек твин-кам" са шест цилиндара у линији која је први пут уграђена у "Лагонду рапид" и у "ДП215" тркачки аутомобил.

Ту су била и три карбуратора која су помагала да овај мотор испоручи 282 КС, сасвим довољно да легенда буде рођена. Овај лепотан је дизајниран од стране италијанске "Царроззериа Тоуринг Суперлеггера".

Прочитајте још: Аутомобил који није на продају и НЕМА ЦЕНУ: Има их само 4 на свету, а онда се зачуло РЕЖАЊЕ "ЉУТЕ МАШИНЕ" (ФОТО)

Основна разлика у односу на претходну верзију је  мотор од 4,0 литара ("ДБ4" је имао агрегат од 3,7 литара), потпуно алуминијумски, који је имао и нови издржљивији "ЗФ" петостепени мењач и три "СУ" карбуратора."Ергела" од 282 "коња" била је довољна за максималну брзину од 233 километра на час. До стотке је спринтао ја 7,8 секунди.

У стандардној опреми "ДБ5" је имао кожна седишта на преклапање, вунене патоснице, електричне подизаче прозора, двоструки резервоар за гориво, хромиране жичане точкове, уљни хладњак, алуминијум-магнезијум шасију (петентирана техника Суперлађере), комплетну унутрашњост од коже, па чак и апарат за гашење пожара.Сви модели су били са двоје врата у конфигурацији 2+2 седишта.

Опционо је у понуди био аутоматски мењач са три брзине "Борг-Wарнер ДГ".Овај мењач је добио замену са "Борг-Wарнер Модел 8" мењачем непосредно пре него што је "ДБ6" заменио "ДБ5".

Прочитајте још: Наруџбине већ почеле: Огромно интересовање за "Тојотину" љуту папричицу (Фото/Видео)

Укупно је направљено 1.059 примерака.

Аутомобил који је возио Шон Конери у "Голдфингеру" продат је на аукцији прошле године за 6,4 милиона долара.

ТЕХНИЧКЕ СПЕЦИФИКАЦИЈЕ

  • ДУЖИНА: 4,57 м
  • ШИРИНА: 1,68 м
  • МАСА: 1.502 кг
  • МОТОР: ДОХЦС Л6
  • ЗАПРЕМИНА: 4.000 ццм
  • БРОЈ ЦИЛИНДАРА: 6 - у линији
  • МАКСИМАЛНА СНАГА: 282 КС 0-100км/ч:7,8 сек.
  • МАКСИМАЛНА БРЗИНА: 233 км/ч.                                                                                                 Фото:Промо

 

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.