· · Коментара: 0
ДРАГУЉ МАРАНЕЛА

"Ферари 125 С" је вероватно најскупљи аутомобил на свету (Фото/Видео)

Модел представљен 12. марта 1947.Направљена само два примерка.За воланом био и легендарни Тацио Нуволари

ferrari-125-s--3-5e6f94a0e13ae.jpg

Иако је дуго одолевао да почне прављење "друмских" аутомобила, Енцо Ферари који је основао "Скудерију Ферари" (16. новембар 1929.) је 1947. поклонио свету модел "ферари 125 С" (12. марта), аутомобил који је имао изузетан утицај на развој супераутомобила.

Прочитајте још: Постоји 12 генерација "Тојота корола": Погледајте како је текао пут најпродаванијег модела аутомобила у свету! (Фото)

Истине ради, ово није био први друмски аутомобил Енца Ферарија

Чувени италијански маестро аутомобила је 1940. направио модел "Аuto Avio Costruzioni 815" али он није понео ознаку "ферарија" због нерешених имовинских права ( у то доба) са "Алфа Ромеом"...

Први друмски ауто са беџом "Пропетог коњића" (Cavallino Rampante) је премијеру имао на улицама Маранела.

Имао је мотор од свега 1,5 литара запремине али и 12 цилиндара, наравно у В распореду! Дизајнирали су га Ђоакино Коломбо и Ђузепе Бусо уз сарадњу са Луиђијем Бјазијем.

Прочитајте још: Аутомобил који није на продају и НЕМА ЦЕНУ: Има их само 4 на свету, а онда се зачуло РЕЖАЊЕ "ЉУТЕ МАШИНЕ" (ФОТО)

После прве вожње улицама Маранела два месеца касније 11. маја 1947. аутомобил је имао деби и на писти у Пјаћенци. За управљачем је био, бележи аутомобилска индустрија, Франко Кортезе.

Исте године, када је за управљачем био легендарни Тацио Нуволари (победник прве и једине гран-при трке у Србији "ВН Београда 1939") забележена је победу на Гран-прију Парме (укупно шест те године).

Направљено је само два примерка овог модела. Када би се данас нашао на некој аукцији, сви верују да би срушио све до сада постигнуте, вишемилионске цифре за олдтајмере, јер многи га сматрају "крунским драгуљем" у Фераријевој империји.

  • МОТОР: В 12
  • ЗАПРЕМИНА: 1.496 ццм
  • СНАГА: 118 КС
  • МАСА: 650 КГ
  • МЕЊАЧ: 5-степени, мануелни
  • 0-100 км/ч: 8,5 сек.
  • МАКСИМАЛНА БРЗИНА: 170 км/ч.     
  •     Фото:Промо

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.