· · Коментара: 0
КИНА

Сви смо мислили да знамо чему је служио КИНЕСКИ ЗИД: Археолози су ДЕМАНТОВАЛИ ову теорију

Сви смо мислили да је имао функцију да спречи налете Монгола, а израелски археолози открили су његову нову функцију.

the-great-wall-416366_640.jpg
Привлачи туристе Фото: Пиксабеј

Истраживачи су дошли до закључка да је зид имао функцију контроле трговачких путева и прикупљање пореза. Северни део зида налазио се на територији савремене Монголије, али је ту мање висине и налазио се у долини. 

Налазио се на месту путева које су користили цивили 

Прочитајте још: Да ли сте чули за ДИГРАФИЈУ? Само СРБИ, на целом свету, имају ту ВЕШТИНУ (ФОТО)

Овај део налази се поред путева које војска није користила већ цивилно становништво. Научници су дошли до закључка да је зид у овом делу спречавао кретање становништва и стоке и да је на тај начин прикупљан порез. 

Прочитајте још: Овај ЗАДАТАК се шири друштвеним мрежама, а МУШКАРЦИ не могу да га реше (ФОТО)

Северни део зида изграђен је између 11. и 13. века, а започет је у трећем веку пре нове ере. Грађен је од земље, камена и цигле, а његова градња трајала је с прекидима у изградњи све до 17. века. 

Једно од седам светских чуда Фото: Принтскрин Youtube/National Geographic

Прочитајте још: НАЧИН на који остављате КОЛИЦА приликом куповине говори КАКВА СТЕ ОСОБА

Зид је стављен под заштиту државе 1961. године, а у јулу 2007. године проглашен је за једно од седам светских чуда. 1987. године био је  увршћен у списак светске баштине под покровитељством УНЕСКО-а.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.