· · Коментара: 0
Ловачке пушке

Луксузна пушка која оставља без даха: Технички, ергономски и естетски савршена - двоцевка Холанд-Холанд

О свим детаљима, о сваком упакованом делу водило се рачуна, ништа није препуштено случају, нигде се није журило у изради

holand-1.jpg
холанд Влада МИТРОВИЋ

За лов на високој нози потребна је и фина, луксузна пушка, каквих признаћете, на нашим просторима и нема баш много. Зато сви остајемо без даха када се на "брдовитом Балкану" појави пушка тек пристигла из неких најелитнијих британских и европских ловишта.

Радионица "Холанд-Холанд" за све светске ловце, уз пушке краљевског пушкара Џејмса Фарона, представља сами врх енглеске пушкарске школе. Двоцевка калибра 12/70 положених цеви, са ударним механизмима смештеним на бочним, скидајућим плочицама, са угравираним именом и два обарача приспела је у Београд.

Са доње стране тандема цеви се налазе два Пардијева бравећа кључа

Прочитајте још: Не отписујмо олако Марлин Модел 336 који је већ 170 година ловачка икона у САД

Пушка је увезена из Италије, произведена седамдесетих година двадесетог века и иако коришћена у беспрекорном је стању. Захваљујући љубазности пушкара који је очистио и подмазао пушку и механизам, били смо у ситуацији да је детаљно погледамо и са унутрашње стране и документујемо фотографијама.

Цеви сјаје као огледало

Иако је ова двоцевна, положара коришћена и произведена пре више од 40 година, цеви сијају као огледало. Израђене су од најбољег британског челика јер су зидови цеви веома танки. Споља су тамно мат бруниране, спојене демиблок поступком и дуге 740 мм. Пушка је укупно дуга 1145 мм и тежи 3100 грама.

Зидови цеви су веома танки.

У доњој зони, цеви целом дужином спаја доњи прут, а горе удубљена (конкавна) нишанска шина. Са доње стране тандема цеви се налазе два Пардијева забрављујућа кључа чија је ширина 8,5 мм. На најширем месту у зони ослањања на баскулу, тандем-склоп цеви је широк 41,5 мм, а између цеви је смештен извлакач испаљених чаура.

Једна од идентичних сестара пушака

Баскула Х-Х пушке је сребрнасте боје и урађена је од кованог челика, ширина баскуле је 59 мм у зони цеви, а 44 мм у доњој зони. Забрављивање цеви се обавља Пардијевом бравом, где доња хоризонтална плоча смештена у баскулу, улази у прорезе на кључевима из демиблок тандема. 

На В-Р полузи се налази утиснут број "4"

Одбрављивање се обавља Вестли-Ричардс полугом (В-Р), која се увек враћа у почетни положај. Захват отварања и затварања пушке је веома гладак и мекан, без шумова и отпора. На В-Р полузи се налази утиснут број "4", што говори да је ова пушка припадала комплету идентичних тзв. пушака сестара.

Ударни механизам се налази на бочним плочицма (Холанд-Холанд) и има осам чивија, рачунајући и осовину ударача - чекића. Ове Х-Х плочице су негде између врхунског машинског склопа и финог, филигранског прецизног механизма. Пуно стручног ручног рада, стрпљења и знања је било потребно да се нешто овако направи. пушка има два обарача и кочницу на уобичајеном месту. Карактеристично за енглеску школу оружарства први обарач опаљује при 15% нижој сили од другог.  

Једноставно - савршена

Подкундак и кундак су урађени од врхунске ораховине, најмање класе пет. Чекиране површине имају финоћу чекирања 24 ЛПИ, витки енглески кундак је мат науљен, што истиче вртложну структуру ораховине. Ова лепа енглеска пушка испоручује се у кожном коферу, чија је унутрашњост постављена зеленим меканим сомотом. Кофер поред лежишта за тандем цеви с поткундаком и баскулу с кундаком, има преградак за прибор и документа. На овој ловачкој пушци све је врхунско - најбоље, али без украса.

Прочитајте још: Одлике двоцевки ТОЗ-63 и ТОЗ-66 чине да им време не може ништа

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.