· · Коментара: 0
ЕМПАТИЈА

Питајте сваког дана себе КАКО СИ? А онда то исто питајте најближе - одговор ће вам МНОГО ТОГА РЕЋИ

Увек је лепше са људима који знају да препознају и именују своја осећања, а онда да осете и нас, саосећају са нама, помогну нам да превазиђемо проблеме и ослободимо се стреса.

Depositphotos_146094665_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Али у ситуацијама попут ове, такве особе су нам још потребније. Уз њих ћемо лакше пребродити ванредно стање, страх од пандемије вируса корона и мање ће бити “оловна” брига за себе и најближе - поручује Марија Вицковић, психолог и психотерапеут.

Прочитајте још: Да бисте били здрави потребно је да угађате свом мозгу, а ево и како

Сада је важно да се окружимо људима, односно да време испунимо разговорима и порукама оних који имају вештину да препознају сопствене емоције, да разликују тугу од беса, немоћ од патње, а не да остану “тупи” и “глуви” за оно што им се дешава - каже стручњак.

Тако ћемо имати с ким да поделимо оно што нас тишти, да ствари назовемо правим именом и да, ако смо забринути и под великим стресом, не обмањујемо себе да смо спокојни и безбрижни.

Људи све мање слушају друге и све више су окренути само себи.

То, међутим, није привилегија свих, јер смо данас генерално све мање осетљиви једни на друге, не слушамо једни друге, већ свако прича своју причу, не водећи рачуна ни о својим, а камоли о емоцијама других. Не питамо друге како су, или питамо реда ради, а уопште нас не занима одговор.
Вицковићева каже да је ово прилика да се емоционално “описменимо”, да се мало окренемо себи, а затим погледамо и друге.

Прочитајте још: Шест једноставних савета за СРЕЋАН живот

Питајте сваког дана себе “Како си?” А онда то исто питајте најближе. И потрудите се да и себе и њих пажљиво ослушнете. Разговарајте са рођацима, пријатељима и колегама о томе шта их брине, да ли им је потребна помоћ, јер ово је тренутак када нам је присуство емоционалне вештине изузетно потребно - поручује психолог.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.