· · Коментара: 0
ВИТАМИНИ

Уместо да га ставите у ВАЗУ, похујте га, направите џем или витаминску салату од јестивог ЦВЕЋА

Велики број цвећа који расте око нас у дворишту и парку може да се једе, па погледајте списак, пажљиво га уберите и спремите укусну салату.

Cvexesalata2.jpg

Пуњени цветови тиквица су добро познат специјалитет италијанске кухиње, али и латице многих других цветова су јестиве. И веома укусне! Рецимо, цветови хемерокалиса (дненви љиљан) спремају се на исти начин као тиквице.

Мирисна и укусна Фото: Пиксабу

Прочитаје још: Један АВОКАДО може да направи цео ручак

За почетак, посебну пажњу треба посветити латицама ружа од којих се прави сок, слатко и чај. Латице могу и да се једу у салати, али и да се похују. Латице ружа се похују тако што се умоче у брачно помешано са мало пива и прже на врелом уљу. Ружа је одлична за јетру и црева.

Од љубичице се праве укусан пекмез или слатко.

Наше баке су од љубичица правиле пекмез и слатко, а рецепт је изузетно једноставан. У пола литре воде се скува пола килограма шећера. Када вода почне да прави мехуриће додај се 250 грама љубичица. Оне могу да се прво измиксирају, али и не морају. У љубичице се дода мало лимуна да би се сачувала боја. Меша се непрестано 20 минута на слабој ватри док не добије густину.

Изузетно су укусне и бегоније од које може да се направи укусна салата. Прелив се прави тако што се помешају по кашике меда, сока од поморанџе, јогурта, мало лимуна и наредна кора од поморанџе. Овим сосом се прелију цветови бегоније.

Слободно их поједите Фото: А. М.
Јестиве су све виоле, од љубичица до ноћ и дана.

Уз латице ружа и љубичице, могу се јести цветови свих виола (дан и ноћ), баштенски каранфил (уклања се бели део из средине јер је горак), јоргована, маћухица, невен, кадифица, драгољуба, шафрана, питоми слез, али и камилице. Занимљиво је да се маслачка користи све - за салату цветови и младо лишће, а од корена се прави чај и тинктура.

Дакле, латице свог побројаног цвећа могу да се помешају и уз листове нане, маслачка, руколе, зелене салате и влашца, уз маслиново уље могу да се нађу у укусној салати.

Прочитајте још: Расте као КОРОВ, а салата од њега је препуна ВИТАМИНА

Од тренутка када се убере јестиво цвеће мроа да се искористи у року од неколико сати. Када се убере цвеће треба да се стави у хладну воду неколико минута да се лепо опере. Уколико нисте исгурни да је цвеће чисто и хемијски третирано, не ризикујте, купите га у специјализованим радњама.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.