· · Коментара: 0
ВЕНЧАЊЕ

Некада није био ни бео, ни провидан: Разлог због ког млада носи ВЕО на венчању је ЈЕЗИВ

Неке су непровидним веловима прекривале цело лице.

Depositphotos_299800698_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Свакоме срце заигра када види овај призор – дивна, прелепа млада, у дугој белој венчаници корача ка свом изабранику да након што изговоре судбоносно „да“ живот проведу заједно. У тим тренуцима већини девојака лице прекрива дуг, провидни или чипкасти вео. Али, иако је већини људи овај обичај диван, порекло му је заправо далеко од романтике.

Прочитајте још:"На оном свету су ми рекли да могу да одаберем живот, а рак ће нестати": Анита је умрла, оживела, па ОТКРИЛА ТАЈНУ

Већина људи ово не зна, али обичај да девојка која се удаје на дан свог венчања покрије лице вековима је старији од обичаја ношења венчаница. И заправо, највећи део историје, вео уопште није био ни бео ни провидан.

Вео некада није био ни бео, ни провидан

Већина ентолога и антрополога слаже се да порекло младиног вела треба тражити у античким временима када су девојке на тај начин криле лице како би се заштитиле од злих духова.

Прочитајте још: "Тело повијено, очи су жалосно пиљиле у мене, а онда су се проламали најужаснији крици": Замак у ком је одрасла Елизабета друга крије ужасну ТАЈНУ

Језива традиција
Вео је био израђен по поруџбини, тачно према висини и осталим мерама будуће младе и након вечања је пажљиво чуван. Када дође време, односно када жена премине, био би коришћен као погребни покров.

Гркиње и Римљанке из прошлости носиле су црвене и жуте велове које су симболизовале ватру како би уплашиле и од себе отерале зле духове и демоне. Римљани су ишли толико далеко да су младе у једном периоду историје биле потпуно прекривене црвеним велом током целе свадбе.

Прочитајте још: И даље покушавају да сакрију! Откривена МИСТЕРИЈА зашто се пре 12 година код Бујановца родило ДВОГЛАВО ТЕЛЕ

У Европи, уговорени бракови били су нормални, а има оних који тврде да су девојке носиле вео како би спречиле будућег мужа да им види лице све до краја церемоније венчања. Теоријски, ако им се не би свидело оно што виде једном када млада скине вео, већ је било касно за предомишљање.

Далеки одјек овог обичаја види се данас у јеврејској традицији у којој младе носе вео како би се свима показало да младожења не жени девојку само због њеног физичког изгледа већ духовних вредности.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.