· · Коментара: 0
ФРАЗЕ

Мајке су нам говориле ИСПЛАЗИ СЕ ДА ВИДИМ, а да ли знате шта заправо значи израз НЕМАТИ ДЛАКУ НА ЈЕЗИКУ?

Немци кажу и имати длаку на зубима

1594813271_Depositphotos_41567697_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Фраза “без длаке на језику” значи говорити отворено, смело, без устручавања рећи своје мишљење, а у истом значењу употребљава се и у верзији “немати длаке на језику”. Такође, значи и имати дугачак језик, бити дрзак, бити енергичан, оштро бранити свој став.

Прочитајте још: Ко је МЕРИ ТРАМП? Свет потреса КЊИГА која би могла да открије НАЈМРАЧНИЈЕ Трампове тајне

Немци кажу и - имати длаку на зубима.

У неким нашим крајевима постоји веровање да онима који лажу израсту длаке на језику. Отуд мајке обично говоре деци: “Исплази језик да видим, лажеш ли”! То би требало да значи да они који не лажу могу да покажу језик, па тако и да говоре отворено и оштро, без устручавања.

Прочитајте још: Откривена тајна коврџаве косе: Како настаје и ЧЕМУ СЛУЖИ

Исти или сличан израз постоји и у немачком језику, с тим што тамо гласи “имати длаку на језику”. Они често користе и израз “имати длаку на зубима”.

Прочитајте још: Како је настала изрека Само слога Србина спасава? Предање досеже до СВЕТОГ САВЕ, а има ПОСЕБНО ЗНАЧЕЊЕ

Немци, пак овај израз доводе у везу са причом о човеку који је хтео да се прикаже као вукодлак, па је показивао жиле, а вероватно и длаке на језику и зубима.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.