· · Коментара: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли знате ЗАШТО се каже да СВИ ПУТЕВИ ВОДЕ У РИМ? (ФОТО)

Од помоћи може бити шетња улицом Виа Трионфале

1593766558_Depositphotos_25581289_s-2019.jpg
Фото: Депозит

"Златни миљоказ" је био споменик, вероватно мермерни стуб позлаћен бронзом висок 3,7 и пречника 1,15 метара, који се налазио у близини Сатурновог храма на форуму у Старом Риму, а који је подигао император Октавијан Август 20. пре нове ере.

Прочитајте још: С КОЦА И КОНОПЦА - изрека коју сви СРБИ користе, а нико не зна да се иза ње КРИЈЕ ЈЕЗИВА ПРИЧА

Сматрало се да сви путеви почињу од тог места и све раздаљине у империји рачунате су у односу на њега.

Златни миљоказ (Миллиариум ауреум) Сви путеви воде у Рим… да ли је баш тако? Путеви настали у доба древног Рима, тзв....

Постед бy Водич кроз Рим он Петак, 25. октобар 2019.

Верује се да је могуће да се на њему налазио и списак свих великих градова царства са обележеним удаљеностима у односу на њега, иако постоје спорења међу стручњацима шта је тачно на њему писало, па чак и где се уопште налазио.

Занимљивост
Прошетајте се улицом Виа Трионфале: бројеви улице су и даље изражени у метрима удаљености од Златног миљоказа! У овој улици кућни бројеви стижу до броја 14.500!

Прочитајте још: У Србији се на ОВОМ ЦВЕТУ заради и до 184.000 ЕВРА по хектару

Швајцарски протестантски теолог и велики историчар Цркве Филип Шаф изнео је тезу крајем 19. века да је порекло фразе "сви путеви воде у Рим" заправо референца на Златном миљоказу: ту конкретну, специфичну тачку у простору ка којој се веровало да сви путеви воде.

Што се натписа на Златном миљоказу тиче, једни мисле да је једини натпис било име и титула императора, други кажу да се на њему налазио списак највећих градова империје и удаљеност од њих, трећи да су на списку заправо била имена путева који из Рима воде другде.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.