· · Коментара: 0
ВИТАМИНИ

Ако нисте вежбали протеклих месеци, почните полако и накупите се "ВИТАМИНА СУНЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ"!

Више од милијарду људи нема довољно витамина Д, а он доприноси чврстини костију, здрављу срца и подиже имунитет.

Depositphotos_5654349_xl-2015.jpg
Пажљиво са вежбама Фото: Депозитфото

Без боравка напољу, без физичке активности, неће само наш имуни систем бити нарушен, већ ће и кости бити погођене - каже доцент др Анђела Миловановић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације.

Прочитајте још: Да ли сте чули за "ТЕГЛА дијету" која је хит на друштвеним мрежама, бесплатна је и нема гладовања (Фото)

Познато је да људи који су физички неактивни имају већи ризик од остеопорозе. Свако може у кући да вежба истезања и снаге, и то, за почетак, без оптерећења. Свако ко је редовно тренирао и спроводио вежбе с оптерећењем, нека настави тако. Уколико постоје услови за вожњу собног бицикла или за ходање на траци, то је одлично. Ако не, када год се укаже прилика брзо ходајте , и тако  релаксирајте организам.

Вежбајте или ходајте по благом сунцу.

- Истраживања показују да више од милијарду људи широм света нема довољно витамина Д, а нова истраживања показују да су претходни препоручени нивои витамина Д у ствари били прениски каже др Миловановић.

Распрострањени недостатак витамина Д забрињава, јер он игра важну улогу у здрављу: доприноси чврстини костију, здрављу срца и игра изузетно важну улогу у имунолошком систему.

- То је “витамин сунчеве светлости”, што значи да је наш основни извор витамина Д излагање сунцу које покреће процес у кожи, па онда ствара га, али последњих година, посебно протеклих месеци, нисмо се довољно излагали сунцу, јер не проводимо довољно времена напољу - истиче др Миловановић.

Прочитајте још: Пробајте СОКОТЕРАПИЈУ која даје енергију, а ево и лаких РЕЦЕПАТА

Поврх тога, лети, због оправданог страха од рака коже, треба нанети заштитну крему, али она смањује способност апсорпције витамина Д за више од 90 одсто! Дакле, није лако одржавати довољан ниво витамина Д с обзиром на начин живита.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.