· · Коментара: 0
ТРАДИЦИЈА

Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

Тканине од биљних влакана добро штите од врућине и хладноће и поседују многобројна лековита својства

Tridevojkesatravom.jpg
Фото: Архива Новости

Кошуља од коприве, панталоне од конопље, одећа од необичних природних материјала постаје веома популарна у Русији.

Џемпер од борових иглица Кипровина, чичак, лобода – у стара времена Руси су правили тканине од свега шта су имали на дохват руке. Као сировину користили су чак и борове иглице од којих су правили такозвану „шумску вуну“.

Прочитајте још: "КРВАВИ ЕЛИКСИР" био је најскупљи и најтраженији лек на свету, а сада га користи ВЛАДИМИР ПУТИН

Џемпери од бора су били веома цењени због лековитости: они су спречавали многе болести, између осталог реуму и артритис. Али најпопуларније природно влакно у Русији је била конопља. Руски трговци су зарађивали пуно новца од извоза „пењке“ – влакнасте сировине од конопље. Од ње су правили конопце, грубо платно за џакове и тканине за народне ношње. Сиромашни људи су волели одећу од конопље јер она је била јефтина и служила је много година.  

Коприва се тка ручно Фото: Архива Новости

Магија коприве

Тканина од конопље 95 одсто штити од ултраљубичастог зрачења и спречава рак коже. Она зауставља развој микроба и гљивица и има антиалергијско својство. Осим тога, одећа од конопље тонизира кожу и ублажава раздраженост и сувоћу. Она има смирујући и аналгетички ефекат и зато се препоручује пацијентима с преломима, упалама и чиревима на кожи.  У наше време пењка доживљава у Русији праву ренесансу – као и коприва, која је чак надмашила конопљу по свом исцељујућем деловању.

Штити од духова
Руси су одувек волели ношње од коприве којој су приписивали магична својства. Они су били убеђени да кошуља од коприве штити од злих духова и лоших људи. Међутим травари су добро знали да ова биљка боље штити од различитих болести него од духова. 

Царска постељина за реумуРуси

Ношње од коприве (које су претходно кували у чају од камилице ради лепе боје и додатне лековитости) су биле прави спас од радикулитиса и реуме. Одећу од овог природног материјала су сматрали у буквалном смислу штитом против инфекција јер коприва поседује изражено антисептичко дејство. 

За руске цареве су правили постељину од коприве јер ова тканина спречава несаницу, ублажава симптоме мигрене и побољшава либидо. Бебама у колевку су такође стављали тканину од коприве да би их заштитили од заразних болести.

Кожна обољења су лечили уз помоћ облога од влакана коприве Фото: Архива Новости

Одећа смањује упале

Одећа од коприве стимулише крвоток, смањује упале и штити од гангрене. Она потпомаже избацивање токсина преко коже, зарастање рана, обнављање ћелија и регенерацију оштећене коже.

Прочитајте још: БИЛА ПОПУЛАРНА У ЈУГОСЛАВИЈИ И РУСИЈИ: Код куће направите МАСТ којом ћете решити главобољу

Захваљујћи својим лековитим својствима тканине од коприве и конопље поново доживљавају велику популарност у Русији. Иако више није толико јефтина као некад, одећа од природних влакана је ипак веома тражена јер може да послужи као превентива против многих болести.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.