· · Коментара: 0
ФИТОТЕРАПИЈА

ЧИКА БОРА иде у планину и бере биље, а за сваку бољку има ЛЕК - Нама је открио своје ТАЈНЕ

У селу Дучина, подно Космаја Боривоје Спирић (70), учитељ у пензији и предани љубитељ природе, има праву малу ризницу лековитог биља - сушено корење, траве, цветове, и на све стране се шири мирис здравља.

pjimage-5ec53250232d2.jpg
Фото: Војислав Данилов

 Чика Бора, како га многи полазници школе лековитог биља зову, одлази у планину у бербу биља, а по повратку драгоцена искуства дели несебично. А има травку за - сваку бољку. 
Однедавно је у ново основаном Туристичком удружењу “Записи Космаја”, које ће, каже, окупити све оне који воле природу и њене дарове.

Прочитајте још: Лековита печурка АГАРИКУС топи килограме и убразава метаболизам

Зимус је Бора вадио корен омана и направио сируп који чисти плућа и лечи астму и синусе. Овај његов еликсир помогао је многима да зиму “прегурају” без вируса.

Растао с биљем
Боривоје је рођен на имању манастира Прохор Пчињски, на граници с Македонијом и лековито биље упознао је као дете. Брао је са браћом и сестрама неколико врста које су сушили и продавали. Деведесетих година упознао је травара Слободана Марковића, од кога је добио приручник за сакупљање лековитог биља и исчитавајући књигу, схватио је да све зна, па данас Бора познаје око 300 врста биљака.- Свуда око мене је лековито биље. У дворишту расте око 15 врста - каже Бора, а на столу му осушен букет кантриона. 

Поход на сремуш 

- Свако може себи да помогне кад су оваква обољења у питању - каже Спирић. - Сируп се прави тако што се омањи корен скува у 4дл воде, кад се прохлади ољушти се и баци се кора, па се корен врати у воду дода се шећер и још мало се укува. Бочица од 2дл може да излечи кашаљ, синусе и да помогне избацивању шлајма. Сируп се може направити и ако се 300г млевеног корена омана дрвеном кашиком помеша са 1кг меда. Једе се наташте ујутру по једна кашика.
После прославе рођендана средином марта, Боривоје одлази у поход на сремуш, изузетно лековиту биљку за регулисање крвног притиска, шећера и масноће у крви.

- Најбоље је ујутру наташте узимати 15 капи капи сремуша превентивно. Кад се стекну навика и дисциплина, нема бриге - саветује Бора.

- Од биља правим природне зачине који немају адитиве, а дају посебан укус јелу. Зачинска мешавина од коприве, влашца, сремуша, мајчине душице, дивљег оригана, дивље и љуте нане - чува и мирис и укус хране.

Прочитајте још:  Препознаћете га по ДУЖИНИ: Једе се сиров и исецкан, а пун је витамина Ц, калцијума и гвожђа

Боривоје никада није био болестан, а једном годишње се контролише код свог лекара, више по наговору супруге. Једе све по мало, никада не претерује и наглашава важност доручка.

Љосковац Фото: Војислав Данилов

- Ово је љосковац, познат као поганчева трава, кинески лампиончић - наранџасти плод унутар отровне љуске. Плод је лековит, личи на мали парадајз и од њега се прави слатко. Иначе, плод повољно делује на зглобове.
Близу куће Бора може да нађе оман, вранилову траву, ивањско цвеће, хајдучку траву, здравац, плућњак, матичњак.

- Никла је и кичица, горка трава која лечи све тегобе унутрашњих органа, панкреас, јетру, стомак, желудац - каже Бора. - Од дивљег оригана у маслиновом уљу правим мелем који помаже код опекотина, уједа рана, краста, против бактерија у желуцу. Такво уље веома је скупо, а лако се прави: биљка се исецка, потопи у маслиново уље и стоји 15 дана. Процеди се и пакује у малим флашама.

Прочитајте још: Лечи грло и зубобољу, растерује вирусе, прочитајте ДЕВЕТ руских рецепта од ВОТКЕ

Помогао је многима, а сећам се човека коме је једним мазањем скинуо красте са главе.
За прве пролећне дане Бора препоручује чорбу или чај од коприве и капи од сремуша, којима је комшија регулисао шећер у крви.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.