· · Коментара: 0
ФИТОТЕРАПИЈА

На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа

Стара планина је богата биљкама за све болести, а многи је упоређују са Кавказом

Depositphotos_301370784_xl-2015.jpg

Бабин зуб је народни лек који треба да има сака кућа, јер га у овим крајевима зову у шали “биљни афродизијак”.

Прочитајте још: Путин на радном столу држи посебан КРИСТАЛ, а ево зашто се не одваја од њега

Мелем за реуму
Мелем за реуму, спондилозу и упалу зглобова прави се тако што се очишћен корен гавеза самеље на машини за месо, садржај се стави у шерпу и кува 15 минута на тихој ватри, па се дода и мало омегол уља (пола кашичице). Смеса треба да одстоји седам дана, процеди се у другу посуду и на један литар садржаја дода се 50 грама пчелињег воска. Када се све растопи сипа се у флашицу и мелем је спреман.

Томислав Стојановић је травар који 25 година бере биље на Старој планини, а највише цени "бабин зуб", јер сматра да је одличан за синтезу хормона, јачање организма, против старења и бенигног аденома простате.

- Јача и полну жељу код оба пола. - објашњава Стојановић.

Стоајновић има збирку од 150 биљака!

Овом травару, који има збирку од 150 биљака, Стара планина је други дом.

- Знам где расте шафран, од кога се скупља прах са тучка за справљање веома скупог зачина, знам где се скрива мала млечика за простату, вранилова трава или подубица - најбоље за превентиву вируса и јачање имунитета - каже Стојановић.

Против песка
Против песка и камена у бубрегу у жучној кеси узети 40г раставића, 30г беле брезе, златнице 20г и 10г корена зечјег трна. Једну кашику мешавине ставити у пола литра кључале воде, оставити поклопљено 15 минута, процедити и пити три пута пола сата пре јела.

До њега често свраћају пролазници да их посаветује за неки лек за муку која их је притисла. Све биљке које је сам убрао, биљне мешавине које направи за лечење дијабетеса, прехладе, грипа, бактерије кандиде, ешерихије коли, за лечење простате, обољење бешике и многе друге болести, продавао је Стојановић годинама на пијачној тезги у Нишу, а у последње време стари и неки нови купци могу да га пронађу на кеју испред великог моста испод кога протиче река Нишава.

Антидијабет чај
Прави се од 40г пасуљевине, белог пасуља чучавца, 40г листа црног дуда и 20г листа боровнице. Кашику мешавине прелити са 2,5дл прокључале воде и оставити 15 минута. Процедити, поделити на три дела и пити пола сата пре доручка, ручка и вечере. Док се пије чај пазити на исхрану (избацити шећер,хлеб,  намирнице које садрже скроб, а уместо кромпира јести кртоле чичоке).
Поднебље је здраво и биљке су чисте.

- Овде је веома здраво поднебље и чисте биљке, па мајчина душица, сремуш, кантарион, милодих, подбел и плићњак, који су одлични за дисајне органе, делују боље и брже него биље из других делова Србије - каже Стојановић.

- На сајму хортикултуре у Београду десило се да је госпођа купила моју вранилову траву и звала после неколико дана да каже да чај има невероватан мирис и укус, а да се она много боље осећа. Питала је шта се догодило, а ја сам помислио: “Природа и - њено благо!”

Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

Томислав каже да је на Старој планини јако цењен и црни слез, од кога је добар надземни део који штити грло и плућа, и биљка бабин зуб.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.