· · Коментара: 0
ЕКО-ИМАЊА

Продавница је у башти, апотека је у шуми: Ови људи су потпуно ПРОМЕНИЛИ НАЧИН ЖИВОТА, а ово је прича о њима (ФОТО)

Младе породице у Русији се све чешће одлучују за радикалне промене и из града се селе на еколошка имања.

1592575205_7374_233.jpg
Фото: Руски травар

Према мишљену лекара, корен свег зла је нездрав начин живота који води већина становника савремених мегаполиса. Међутим, нова генерација Руса је пронашла пут до здравља и дуговечности. Многе породице се одлучују за радикалне промене у животу и селе се из градова у еколошка имања.

Прочитајте још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)

До скоро њих су сматрали чудацима и романтичарима, али сада свет је признао: еко-мигранти који беже из градова у село, баш и нису неки идеалисти него напротив - рационални прагматичари.

Живе у складу са природом

Идеја формирања еко-заједница није нова. Прве такве комуне су настале још шездесетих година прошлог века захваљујући хипи-покрету. Хипици који су се залагали за потпуно природан начин живота организовали су еко-имања за узгој органског воћа и поврћа.

Прве еко комуне основали су хипици, а у Русији када се распао СССР.

У Русији еколошка домаћинства су почела да се организују 90-их година када се распао Совјетски Савез. У доба економске кризе и тоталне немаштине многи су видели спас у одлазку на село.

Финка Белависта
Један од примера преживеле хипи-утопије је Фарма, најстарија и најуспешнија еко-заједница у САД коју је основао 1971. године хипик Стивен Гаскин.Током неколико деценија број еко-имања се није смањио - напротив. Нове заједница настају као одговор на процес глобализације. Настају и  необична еко-села - Финка Белависте у Костарики где сви  живе у кућама на дрвећу.

Чак и када су дошла времена нафтног благостања, процес еко-имиграције се није зауставио. Људи су бежали из загађених мегаполиса у природу да би из корена променили начин живота. У свим регионима у Русији су се формирале еко-задруге које су имале своју филозофију, своја правила и своје животне принципе.

Еко комуне су популарне и у време благостања, беже из загађених градова.

На сваком имању су се скупљали истомишљеници који су имали заједничку визију. Неки су пропагирали вегетаријанство, неки су се залагали за очување народних традиција, неки су имали за циљ развој органске пољопривреде и сеоског туризма.

Куће Финка Белависте
Живе као своји преци.

"Продавница је у башти, апотека је у шуми": становници еко-заједница истичу да је њихов начин живота врло једноставан и организован по узору на живот предака. Али то не значи да у таквим имањима нема струје или интернета.

Прочитајте још: Рецепт дуго чуван у ТАЈНОСТИ: Руси се КУНУ у овај НАПИТАК, а има га и у СРБИЈИ и лечи многе БОЛЕСТИ

Куће су од блата и сламе
Куће на таквим имањима се од блата, сламе, дрвета и камена. Воће и поврће се гаји без хемикалија, у храну за стоку се не додају антибиотици и вештачки састојци. Тканина за одећу се прави од природне сировине - лана, коприве и конопље. Таква ношња штити од ултраљубичастог зрачења, спречава рак коже, зауставља развој микроба и има антиалергијско својство.

Домаћини еко-имања сами себе зову "анти-потрошачи" јер самостално обезбеђују своје потребе и скоро не зависе од глобализованог света. Штавише, многе заједнице имају сопствену производњу млека, сирева, меда, чајева и других органских намирница које успешно продају преко интернета или специализованих продавница.

Многи су успешни програмери, професори, себе сматрају анти-потрошачима.

Не баве се сви становници еко-села само пољопривредом. Многи од њих раде на даљину (например, програмери), а плату улажу у развој имања.

Једно еко имање Фото: Руски травар

Неки од становника раде у сеоским школама као професори. У појединим заједницама чак су и организоване школе за сирочад и децу са посебним потребама. У еко-имањима доживљавају ренесансу стари занати и поштују се руске традиције. Славе се народни празници као што Ивањдан када девојке плету венце  и скачу преко пламена,  и Масљеница када се пеку палачинке и организују се шетње, карневали, и забавне игре.  

У Русији постоји 450 еко-имања и свако има бању, пеку хлеб, а алкохол и цигарете су забрањени

Свако домаћинство има бању, односно руско парно купатило где људи се купају и лече. Алкохол и цигаре су у већини  заједница забрањени - као и нездрава храна. Уместо газираних пића људи конзумирају биљне чајеве, квас и збитењ; домаћице пеку хлеб и праве јела од органских производа.

Прочитаје још: Сергеј открива ЛЕК који спречава РАК: Ово је СЕДАМ РЕЦЕПАТА којих има и у Србији

Упркос прогнозама скептика број еко-имања се константно повећава. За сада у Русији постоје више од 450 великих заједница и безброј малих еко-домаћинстава. Ситуација око пандемије и светске економске кризе је показала да су еко-села најмање изложена ризику захваљујући аутономности и самоодржавању. Футуролози прогнозирају да ће броји еко-заједница драстично порасти и сматрају их лабораторијама где се креира будућност.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.