· · Коментара: 0
КОВИД - 19

КЉУЧ СУ Т-ЋЕЛИЈЕ, а неки их и имају! Ово је ЈЕДИНИ НАЧИН да стекнемо имунитет на КОРОНУ

Научници откривају да особе које су се заразиле САРС-ом 2003. године, још увек имају кључне Т-ћелије у организму

1594974346_doctor-collects-sample.jpg
Фото: бурст.схопифy

Истраживања која су рађена у Сингапуру, дају наду да ће људи који су прележали корона вирус, изградити имунитет у наредне две деценије.

Прочитајте још: Једна ствар позитивна од короне: Пушачи масовно због вируса остављају цигарете

Фото: бурст.схопифy

Код неких вируса, попут богиња, заштита је доживотна и није могуће да се човек поново разболи. Ипак, неки од вируса су попут краткотрајних прехлада и код њих заштита траје кратко. Стручњаци су и даље збуњени јер не знају колико дуго траје имунитет против Цовид-19, због његовог кратког постојања. Студије и даље показују да особе могу створити само краткотрајни имунитет.

Друга научна истраживања показала су да људи који су имали прехладу у последње две године, имају Т ћелије које показују "унакрсну реактивну заштиту" против Цовид-19. Ова студија укључила је 23 пацијента са факултета Дуке-НУС у Сингапуру која су имала САРС.

Прикупили су узорке крви и тестирали их да ли још увек садрже имуне ћелије које су биле ефикасне против САРС-а. Сви пацијенти су имали Т ћелије, што сугерише да су важан део борбе против ове инфекције.

Т ћелије су врста белих крвних зрнаца која су кључна компонента имунолошког система и помажу у борби против болести.

Истраживања су показала да сви пацијенти и даље поседују дуготрајне меморијске Т ћелије реактивне на вирус. Што би требало да подразумева, да ће пацијенти са Цовид-19 такође развити дугорочан имунитет Т ћелија- пише у истраживањима. Ово би било значајно у сазнањима, колико дуго би људи могли да буду заштићени вакцинацијом.

Прочитајте још: Колективни имунитет НЕ ПОСТОЈИ! Доктор Андреј: Вирус је могао бити спречен у ЈАНУАРУ, неко ће морати 2 пута да се ВАКЦИНИШЕ

У даљем истраживању, помешани су узорци крви са фрагментима САРС-ЦоВ-2. Ћелије су показале „чврсту“ реактивност против САРС-2 код свих пацијената тако што су се везале за њих. Експеримент је рађен на 37 људи, који никада нису били заражени САРС-ом.

Истраживачи су открили нивое Т ћелија које су у стању да се прикаче на вирус Цовид-19 код 50 одсто тестираних.

Фото: Пиxабаy

- Изненађујуће је што смо такође открили специфичне САРС-ЦоВ-2 ћелије Т код појединаца без анамнезе САРС-а, Цовид-19 или контакта са САРС-ом / Цовид-19 пацијентима- кажу научници. Они верују да ове Т ћелије могу постојати због претходне инфекције другим коронавирусом - од којих има седам који могу заразити људе.

Није искључено да Т ћелије могу настајати од других животињских коронавируса - за које се углавном мисли да потичу од слепих мишева. Главни истраживач др Антонио Бертолети, рекао је за Телеграпх да су ове Т ћелије можда чешће у Азији него у остатку света. То негде и објашњава, зашто је управо овај континент био релативно нетакнут у поређењу са Европом и САД-ом током пандемије Цовид-19.

Научници су рекли да би ову "постојећу" заштиту требало размотрити на нивоу становништва, јер то може да доведе да се мање људи разболи од Цовид-19 него што се мислило.

Т ћелије су део адаптивног имунитета, прва линија одбране против стране супстанце. Са друге стране, антитела, покренута у деловању ћелијама Б, почињу да помажу тек неколико дана касније, а можда им и неће бити потребни уколико су Т-ћелије и други делови имунолошког система, избрисали вирус. Из тог разлога, неки људи можда немају антитела против Цовид-19 у крви упркос томе што су у прошлости били заражени коронавирусом, кажу научници.

Сингапурски тим рекао је да су у претходном истраживању откривена антитела за САРС-1 после две или три године. Према томе, тестирање антитела би сугерисало на то да могу бити поново бити заражени иако су заштићени Т ћелијама.

Прочитајте још:  ПАНИКА! Поред КОРОНЕ, у Србију стигао и ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА: Епидемиолог Петровић открива МОГУ ЛИ СЕ УДРУЖИТИ!

Што се тиче САРС-2, професор Карол Сикора, саветник Светске здравствене организације, изјавио је за МаилОнлине  да верује да само 10 процената људи који су заражени коронавирусом развија антитела. Каролински институт и Универзитетска болница Каролинска, у Шведској, недавно су показали да многи људи са благим или асимптоматским обликом Цовид-19 показују имунолошки отпорност на ћелије и не тестирају позитивна антитела.

Имунитет међу популацијом је већи него што показује тестирање антитела, док неки делови имуног одговора научницима остају потпуна мистерија и нису у стању да их мере.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.