· · Коментара: 0
ОТКРИВАМО

Руски лекари тврде да су биљном терапијом нашли НАЧИН за борбу против АУТИЗМА

Застрашујућа тенденција даје неким докторима повод да причају чак о „епидемији“ аутизма. Ипак, руски лекари тврде да су неке биљке од велике користи у санацији последица

autizm.jpg
Фото: Депозитфото

Према статистици, на седамдесеторо деце - једно има „дијагнозу“ аутизам. Број особа са первазивним развојним поремећајем је у сталном порасту. Застрашујућа тенденција даје неким докторима повод да причају чак о „епидемији“ аутизма. Може ли народна медицина да помогне пацијентима с овим проблемом? На први поглед, питање звучи доста чудно. Али руски лекари тврде да су неке биљке од велике користи у борби с аутизмом.

Прочитајте још: Зашто бебе треба да носе ћилибар? Жуто балтичко сунце на огрлици штити од болести

Пошто је у аутизам веома сложена појава, не постоје два слична  пацијента с дијагнозом Ф84 (шифра за аутизам у међународној класификацији). Симптоми, узроци, степен изражености патологије, прогнозе за оздрављење – све је веома индивидуално. Зато универзална таблета против аутизма не постоји. Али, лекари ипак проналазе начине да помогну деци с развојним поремећајима – и понекад постижу сјајне резултате.

Добитна комбинација је биомедицинска, психотерапија, анимал и арт терапија.

Поједини руски лекари сматрају да постоје методе за лечење и социјализацију аутистичне деце.Према речима стручњака, најбољи ефекат доноси комбинација биомедицинске терапије, психотерапије, анималотерапије и арт-терапије.

Гинко Фото: Пиксабу

Биљке за памет и памћење:

Природни лекови доприносе нормализацији рада мозга, смањују симптоме поремећаја и олакшавају стање пацијента. Пре свега лекари препоручују екстракт од листа гинка билоба, који позитивно утиче на процес размене материја у мозгу, повећава усвајање глукозе и кисеоника и поседује антиоксидантна својства.
Шафран у комбинацији са врућим млеком потпомаже здрав развој можданог ткива и побољшава памћење.

Рибље уље, гинко, дивљи оригано и рузмарин само су неке од биљака које побољшавајуконцентрацију и  функције мозга.

Рибље уље је такође од велике користи за аутистичне пацијенте, јер киселина омега-3 одговара за здравље ћелијске мембране и олакшава везе између неурона. Она побољшава функције мозга код деце с когнитивним поремећајима и помаже у борби против депресије. Осим тога, рибље уље садржи пуно витамина Д који утиче на активност неуромедиатора, што је веома важно за људе с аутизмом.

чајеви су благотворни Фото: Депозитфото

Тимијан, мирођија, нана и босиљак имају у свом саставу магнезиум који побољшава рад нервног система, има антистресно и антиуморно деловање.
Рузмарин снижава ниво хормона кортизола – и самим тиме смањује анкциозност и осећај страха. Осим тога, ова биљка доприноси бољој концентрацији код аутистичне деце.

Жен-шен и мускатни орах обезбеђују циркулацију мозга.

Способност фокусирати пажњу побољшава и дивљи оригано. Он позитивно утиче на когнитивне функције мозга – као и жалфија, коју лекари често препоручују пацијентима са сметњама у развоју. Он повећава ниво ацетилхолина који игра кључну улогу у развоју памћења.
Мускатни орах и жен-шен обезбеђују добру циркулацију крви у мозгу и повећавају његову активност.
Мелиса и валеријана имају смирујуће дејство и гарантују добар сан, што је веома битно за нормализацију рада нервног система.

Дозу одређује лекар
Дозу биљног лека за дете одређује педијатр. Она се разликује (од неколико капи до супене кашике) у зависности од старости.

Чај за бољу циркулацију у мозгу

Једну чајну кашичицу рузмарина или свежег млевеног мускатног ораха ставите у термос и прелијте са 2 чаше кључале воде. Оставите 2 сата да одстоји, процедите.

Чај за памћење

Једну чајну кашичицу жалфије прелијте са чашом кључале воде. Оставите пола сата да одстоји, процедите.

Прочитаје још: Све више аеродрома праве ТИХЕ собе, да ли знате зашто? Одушевићете се

Чај за концентрацију
Једну чајну кашичицу дивљег оригана прелијте са чашом кључале воде. Кувајте 15 мин на пари. Оставите 45 мин да одстоји, процедите.

Чај за смирење

Једну супену кашику мелисе прелијте са литром кључале воде. Оставите пола сата да одстоји, додајте мало меда.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.