· · Коментара: 0
Будите одговорни

Све о изненадном скоку оболелих од короне: Ове особе су НАЈВЕЋИ ИЗВОР преноса инфекције

У Београду раде током ноћи две ковид амбуланте једна је при дому здравља Палилула, друга при ДЗ Земун.

1593423956_verica-tanjug.jpg
Фото: Тањуг

Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић каже да први талас вируса корона није завршен и да је дошло до повећања броја инфицираних у Србији, али и у земљама у окружењу.

Прочитајте још: Направљена НОВА ВАКЦИНА против короне! Спремна да истреби вирус и у БУДУЋНОСТИ?!

- Очекивали смо да ће повећање број инфицираних и нови талас наступити тек на јесен, међутим у првом таласу који ипак није завршен дошло је до повећања оболелих у Србији, али и у земљама у окружењу - рекла је Јовановић.

Она је навела да је оправдано било попуштање мера, али да је остала обавезна мера превенције држање дистанце, ношење маски, хигијена руку.

Фото: Депозит

Упитана да ли се вирус мења, јер је највећи број заражених сада међу млађом популацијом, она је навела да нема доказа да је дошло до промена у самој структури вируса.

Највише оболевају млади

- Клиничка слика јесте сада измењена у односу на почетак епидемије. Углавном су асимптоматски случајеви или пацијенти са блажом клиничком сликом. Вирус је највише присутан у животној доби 20 до 40 године - навела је она.

Како каже, највећи извор преноса инфекције су особе које не знају да носе вирус, јер немају никакве симптоме, а настављају са својим свакодневним активностима.

- У затвореном простору вирус се лако преноси, лако се шири. Млађа популација је домаминантна сада јер су они много активнији - истакла је она.

Прочитајте још: ПРОНАЂЕН ЛЕК ЗА РАК?! Код оболелих зауставио увећање тумора, а двоје се ПОТПУНО ИЗЛЕЧИЛО

И даље су у посебном ризику старији грађани и особе које имају хронична оболења - дијабетес, кардиоваскуларна оболења, јер вирус код њих може да изазове тежи облик обољења.

Фото: Депозит

Шта ако је тест позитиван?

Јовановић каже да пацијенти који имају симптоме респираторних инфекција прво треба да се јаве у ковид амбуланту надлежног дома здравља, где ће га прегледати лекар, одрадити лабораторијске анализе, рентген плућа, а по потреби и тест на вирус корона.

Код пацијената код којих се потврди корона или клиничка слика указује на присуство вируса шаљу се у тријажне амбуланте које су у Инфективној клиници, КБЦ Бежанијска коса и Градском заводу за плућне болести.

Прочитајте још: Ову намирницу ЈЕДЕМО СВАКОГ ДАНА, а она нам РАЗАРА МОЗАК

Ту се одређује који пацијенти су за болничко лечење, а који су за кућну самоизолацију.

Јовановић је подсетила да у Београду раде током ноћи две ковид амбуланте једна је при дому здравља Палилула, друга при ДЗ Земун.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.