· · Коментара: 0
Традитионс Нитро Фире

Модерна перкусиона пушка (ФОТО)

Од свог оружја са сајма у Лас Вегасу, које бих желео да поседујем, изабрао бих пушку Традитионс Нитро Фире

1594976406_nitro-fire.jpg
нитро-фире фото: Љубиша Момчиловић

Имао сам прилику да пуцам из много савременог оружја на сајму у Лас Вегасу. Испробавао сам најсавременије пушке, оптике са компијутерима које саме израчунавају параметере нишањења, муницију која без проблема погађа мету на једну миљу. Али некако, ништа од тога није могло да ми испуни душу, као процедура припреме пушке, пуњење са предње стране цеви и осећаја када метак калибра .50 (12,7 мм), тежине 250 грејна, погоди мету на неких 70 метара. У питању је пушка прелепих линија и савршеног баланса. 

Од лука и стреле до ПА карабина 

Фабричко паковање Федерал фире стицк, од 120 и 100 грејана барута и пресек барутног пуњења, фото: Љубиша Момчиловић

Током сајма Схот Схоw био сам изненађен колико је развијена област оружја и опреме на црни барут, односно перкусионог оружја које се пуни мануелно, са предње стране цеви (муззлелоадер). Лов у САД представља озбиљну индустрију у коју су укључени многи произвођачи оружја, опреме, муниције, гардеробе и свега што прати лов. Али оно најважније је у законској регулативи, која се делимично разликује од државе до државе.

Прочитајте још: Савршено скројена пушка за практично стрељаштво (ФОТО)

Али, све се своди углавном на следеће: ловна сезона се отвара луком и стрелом, потом иду муззлелоадер пушке и тек онда класичне пушке Свако од ова три типа оружја има свој ловни календар а сви ловци пођеднаке шансе за лов и улов, без обзира на тип оружја. Сезону отварају ловци који лове на кратким дистанцама, још док је дивљач мирна и не наплашена, а потом у ловиште излазе ловци са савременим пушкама, где даљина не игра пресудну улогу, с обзиром на коришћене калибре и оптичке нишане. 

 Процедура пуњења, убацивање зрна и потискивање кратком Т шипком, фото: Љубиша Момчиловић

Компанија “Традитионс Перформанце Фиреармс” је на сајму у Лас Вегасу представила потпуно нови концепт спредапунећег оружја, под слоганом: “Wе хаве цхангед муззлелоадинг форевер”. Свима који су пуцали из овог типа оружја јасно је где је највећи проблем при његовом коришћењу. Ради се о поузданости и константности барутног пуњења, црним барутом. Најчешћи начин припреме барута је  да се он претходно измери и у појединачним “паковањима” носи са собом до момента пуњења. Барут се преко уста цеви сипа у цев и шипком сабија на њеном дну. Потом се убацује зрно и гура се до краја цеви како би притисло претходно убачени барут. 

Неравномерно сагоревање црног барута 

Подкалибарно зрно Смацкдаун Царниворе, тежине 250 грејна, пречника .45 за калибар .50 и  фире стицк пуњење (нови и употребљени), фото: Љубиша Момчиловић

Покушајте да замислите овај процес у ситуацијама када дува ветар и падају киша или снег. Када у таквим временским условима, током лова, треба да напуните пушку и опалите следећи метак или два. Која је вероватноћа да ће барут остати сув приликом сипања у цев и да ће имати исти притисак и брзину сагоревања?

Пушка, прелепих линија, баланса и незаборавног осећаја при опаљењу метка калибра 12,7 мм, фото: Нитро фире

Овде није питање само о губитку прецизности услед различите количине барута и брзине сагоревања, него и због могућег закаснелог и непотпуног сагоревања барута и наглог пораста притиска унутар цеви. Постоји још један проблем који се јавља код класичних пушака на црни барут. После пуњења пушку није могуће безбедно испаразнити, тако да мора да се се опали како би цев остала безбедна и празна, без барута и зрна. 

На све наведене мане оружја које се пуни са предње стране цеви, фирма “Традитионс” дала је веома једноставно, практично и генијално решење. Барут је фабрички упакован у пластичне контејнере, а уз нови систем пуњења добили смо решење које ће сигурно променити будућност пушака на црни барут - муззлелоадер оружја. 

Јединствено решење 

Модел пушке који користи нови систем пуњења је Традитионс Нитро Фире. У сарадњи са фирмом “Федерал” направљена су два типа барутног пуњења, назива фире стицк од 100 и 120 грејна барута Ходгдон Трипле Еигхт.

Овај барут се исто понаша (брзина сагоревања и притисци) као и класични црни барут, али је далеко чистији при сагоревању што у многоме олакшава одржавање оружја. Пластични контејнери се пакују по 10 комада. Са пуњењем од 100 грејна барута, контејнери су наранџасти, док је јаче пуњење од 120 грејна црвене боје. 

Убацивање фире стицк паковања барута и постављање каписле, фото: Љубиша Момчиловић

На задњем крају пластичног контејнера смештен је отвор за капислу, која се ручно убацује приликом пуњења орузја. Отвор за капислу је нешто ужег пречника и затворен је са стране према баруту, тако да се каписла не може поставити до краја и она вири задњим својим делом.

Потискивање зрна до краја цеви дугачком шипком, фото: Љубиша Момчиловић

Идеја фирме “Федерал” била је да се приликом затварања оружја (забрављивања цеви са главом), услед притиска каписла потисне још 2-3 милиметра у своје лежиште, тада пробије танку пластику до барута и да на тај  начин добијемо водоотпорну везу каписле и барутног пуњења. 

Промена концепта 

Поступак пуњења је остао исти као код свих спредапунећих пушака. На устима цеви се налази проширење које омогућава да зрно слободно уђе у њега и да се правилно смести у правцу жлебова у цеви. Тада уз помоћ кратке шипке Т облика гурнемо зрно првих пар цемтиметара, како би прешло прелазни конус и ушло у жлебове. Потом се дугачком шипком зрно гура скроз до краја цеви, до граничника који дефинише крајње место зрна. Пушка се потом отвара, преклапа и са задње стране цеви убацује се фире стицк и потом каписла у отвор предвиђен за њу. Затварањем цеви каписла се утискује у своје лежиште у фире стицку и пушка је спремна. 

У случају да желимо да испразнимо нитро фире пушку довољно је да извадимо фире стицк, сместимо га на сигурно место и сачувамо за следећи пут. Са задње стране цеви могуће је шипком за пуњење изгурати зрно ка устима цеви и тако испразнити оружје.

Прочитајте још: Бизарна решења: Шта је понудило годишње окупљање произвођача оружја, муниције и опреме у Лас Вегасу?

Избор зрна приликом тестирања пушке Ниитро Фире, фото: Љубиша Момчиловић

Уз помоц фире стицк барутног пуњења унапређена је безбедност оружја, а обезбеђени константни елементи прецизности и поузданости. Једноставно и генијално решење које је на добром путу да промени цео концепт оружја које се пуни са предње стране цеви. 

Љубиша МОМЧИЛОВИЋ 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.