· · Коментара: 0
ПАПАГАЈИ

Шта му је, све има? Птичице могу да буду нервозне, али и да добију папагајску болест

Шарене, веселе птичице су радост у сваком дому, али за разлику од паса власници код њих теже примећују када се не осећају добро

Depositphotos_119685068_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Најчешћи поремећаји у понашању код птица јављају се код папагаја, а уколико добију "папагајску болест" могу да заразе и власнике који удишу прашину из кавеза. 

Прочитајте још: Спречите МАЧКУ да зубима уништава намештај уз помоћ ЈЕФТИНЕ пластике за цвеће

Папагаји могу да болују од неурозе, а најчешћи разлог је потреба да изађу из кавеза који их спутава. Папагаји су друштвена бића и уколико их власници занемарују могу да пате од усамљености. Велики број играчака и пречки, као и разнолика храна не могу да замене физички контакт и пажњу која је папгају потребна.

Папагаји болују од неуроте, јер су друштвени.

Свако чудно понашање пернатог љубимца је знак за узбуну, јер поред депресије папагај може и да оболи. Уколико одбија да изађе из кавеза, а не жели храну и има дијареју - папагај се, дефинитивно, разболео.

Пситакозу код папагаја изазива бактерија.

Препознатљива болест је пситакоза коју изазива карактеристична бактерија, а најчешће се јавља код папагаја. Карактеристично за пситакозу је да заражене птице могу бити болесне, али и без симптома. Болесне се препознају по томе што имају слаб апетит, секрецију из носа, дијареју или отежано дисање. Бактерија се може наћи у птичјем респираторном секрету, као и у другим излучевинама.

Прочитајте још: Пас вам је омиљена животиња? Ево шта то значи

Човек може да се зарази удисањем прашине у којој се налази сасушени секрет оболелих птица или птичјим угризом. Уколико се развије болест, симптоми обично почињу да се испољавају петог дана до две недеље од контакта са оболелом птицом.

- Најчешће се јавља повишена температура, грозница, главобоља, болови у мишићима, отежано дисање и сув кашаљ, што на крају доводи и до упале плућа - каже инфектолог др Милош Кораћ.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.