· · Коментара: 0
КРПЕЉИ

Све смо радили погрешно! Ако вам пса уједе КРПЕЉ испоштујте ова ПРАВИЛА

Време је за наше старе познанике из траве, прашине, земље и са бројних других места одакле им се уопште не надамо. Иако је пролеће почело са вирусом који коси људе, не значи да ће крпељи то „узети у обзир“ и заобићи наше љубимце док не прође ванредно стање.

Depositphotos_54885283_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Иако не оболевају од вируса корона, наши четвороножни пријатељи имају своје старе непријатеље.

Прочитајте још: Пси врло лако могу да пренесу заразу на власника, јер можда имају ЗООНОЗУ

Ловац и жртве

Шапе прво треба прегледати
Фото: Архива Новости

Крпељи су ектопаразити који живе на топлокрвним животињама. Пребивалишта крпеља су шуме, високе траве, грмови, шибље... Они не траже   будућег домаћина, већ „жртва“ покупи крпеља проласком кроз зеленило. Убод крпеља је безболан.

Живе у трави и чекају пса.

Приликом сисања крви крпељ узима само хранљиве састојке, а остатак не избацује, већ поврати садржај натраг у домаћина. Тај садржај може да садржи узрочнике заразних болести због чега је битно што пре одстранити крпеља. И слина овог паразита може да има узрочнике заразних болести. Крпељи су најактивнији у пролеће и јесен, док су за време хладних дана неактивни.

Мноштво  болести
На месту убода крпеља настаје оштећење коже које може да постане улазно место инфекције и врата за разне болести. Најчешће обољење је бабезиоза, затим лајмска болест, ерлихиоза и друге. Крпељска парализа и анемија услед присуства крпеља на псима се јавља ређе, јер је потребно да већи број паразита борави на животињи.

Уклањање

Крпељ се не кида, пали, иритира бензином и алкохолом, јер још више лучи отровну пљувачку!

Власници паса често се мануелно боре против ових малих крвпија, али такав начин уклањања не даје стопостотне резултате. Приликом уклањања крпељ се не сме физички повредити, кидати, палити, нити иритирати различитим средствима: уљем, бензином, алкохолом... Сви ови поступци још више фаворизују лучење његове пљувачке, а са њом и улазак узрочника инфекције, док се кидањем крпеља спирохете директно уносе у убодено место.

Посао за ветеринара
Посао за ветеринара
Треба их уклонити у најкраћем року!

Због свега наведеног уклањање крпеља са коже пса или човека треба да изврши ветеринар или лекар. Крпељ се одстрањује пинцетом, хватањем рилице што ближе кожи, а после одстрањивања место убода треба дезинфиковати. Одстрањене крпеље треба спалити и не смеју се гњечити. Крпеље је потребно у што краћем року одстранити са животиње, јер се на тај начин избегава пренос заразне болести.

Прочитајте још: Савет ветеринара: Ево како да одаберете пса за себе

Са данашњим препаратима које можете накапавати на псе, дати им као сладак залогај или у облику огрлице, са сигурношћу штитите ваше љубимце од једног па све до осам месеци, а производи трају малтене у дан, баш како пише на декларацији.

Ако нисте стручњак препустите ствар ветеринару.

При томе, у веома малој мери изазивају нежељене реакције, попут алергијског контактног дерматита. Зато у прва 24 часа по стављању средства обратите пажњу на љубимца како бисте брзо реаговаи ако приметите да се појачано чеше, да се појавило црвенило, да балави или је постао нервозан.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.