· · Коментара: 0
КАНЦЕР

То што сте престали да пушите мало значи: Погледајте опасности којима сте и даље подложни

Женама се у саветује да фолну киселину уносе у организам још пре зачећа и обавезно у првим месецима трудноће.

1594986093_hookah-2180269_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Често се говори о изузетном значају фолне киселине за здравље, а пре свега, од непроцењиве је важности за нормалан развој плода. Тако се смањује могућност да се код плода јаве нежељене малформације (поремећаји).

Прочитајте још: О ЊИМА ЋЕ СРБИЈА ПРИЧАТИ! Никола је наш НАЈМЛАЂИ ПИЛОТ, има ПРЕЛЕПУ жену и ПЕТОРО деце

Фолна киселина такође смањује и ризик од срчаних обољења и можданог удара, јер разара аминокиселину одговорну за таложење кречњака на зидовима крвних судова. Може да појача и рад мозга код старијих особа и тако смањи ризик од деменције. Фолне киселине највише има у зеленом лиснатом поврћу, јетри и квасцу.

Фолне киселине највише има у зеленој салати Фото: А. М.

Пушење и канцер

Упркос оправданој кампањи да се цигарете оставе због погубног деловања на здравље, искуство у медицинској пракси показује да су бивши пушачи, у доброј мери, и даље подложни оболевању од карцинома плућа. То је зато што цигарете могу трајно да изазову промене у активностима одређених гена, истичу канадски научници у Центру за истраживање у Ванкуверу.

Пушење гуши ћелије Фото: Депозитфото
Дуван може да промени гене ћелија!

Дуван може да активира гене једне једине ћелије, доводећи до промена, чак и после престанка пушења - објашњава др Реј Кари, члан истраживачког тима.

Ово је доказано посебном техником за испитивање плућног ткива пушача, бивших пушача и непушача.

Прочитајте још: Она је ВИЈЕТНАМКА и обожава Србију: Објавила је СНИМАК у ком прави САРМЕ, а једна ствар је свима ЗАПАЛА ЗА ОКО (ВИДЕО)

Установили смо да су одређени гени одговорни за обнављање дезоксирибонуклеинске киселине (ДНК) ометени у раду због присутних честица дувана. Односно, дуван не дозвољава ћелијама да нормално функционишу, што утиче на повећану опасност од појаве карцинома плућа.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.