· · Коментара: 2
ЗАНИМАЊА

Миланка, Милинка, Јулијана и Коса су ХЕРОИНЕ СРБИЈЕ, о њима круже легенде, а о једној је испевана и ПЕСМА

Жене у поштарским униформама у Војводини могу се видети чешће него у другим крајевима Србије, а о поштаркама из Јужне Бачке се причају легенде.

postarke---sleva-nadesno-Tisanovic-Mago-Martinovska-Perovic-Foto-Posta-M.-Kodzo.jpg
Фото: М. Коџо

Увек је насмејана, поуздана и тачна. Јулијана Маго је херој у Милошеву и, када је виде свима улепша дан. Јулијана је чувена по подвизима, јер она зими обује чизме, стави рукавице и седне на свој трактор, па крчи снегом завејане путеве у Милешеву да би стигла до усамљених салаша. Она то ради да би им на време да доставила пошиљке.

Прочитајте још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)

Јулијана је прецизна Фото: М. Коџо

Јулијана је већ 14 година управница поште 21227 Милешево, а уједно је и шалтерска радница и поштарка. Сви кажу да је уредна и прецизна и да на њу могу да рачунају већ две деценије.  Зими на трактору, а од пролећа на мопеду у малом месту и на околним салашима разноси пошту. Позната је по томе што никада не касни.

Када чују звук мопеда, по Јулијани навијају сат.

- Има добрих страна у томе што сам сама у пошти, јер знам да све зависи искључиво од мене – каже Јулијана.

У Војводини није ретко видети поштарку. Само је у Пошти Нови Сад осам је жена ангажованих на пословима доставе, а од 15 пошта на овом подручју са посебним режимом, који се може окарактерисати као „три у један”, шест колегиница истовремено обавља послове управнице поште, шалтерских радница и послова на достави. 

Прочитајте још: Пушење, слана храна и стрес - три су највећа непријатеља жена: Можете их се решити уз помоћ биља

Носећи тешку торбу ове даме језде рејонима на бициклима и мопедима и срдачно машу мештанима. Сви их воле, сви им отпоздрављају и сви им се радују.  Поштарке из јужне Бачке, вазда предусретљиве − Миланка Тишановић из Черевића, Милинка Перовић из Кисача, Коса Мартиновскa из Буковца и Јулијана Маго из Милешева, нађу се старијима тако што им купе лек, плате рачуне, или их само саслушају, па о њима суграђани и корисници имају само речи хвале. 

Миланка је инспирација за песме Фото: М. Коџо
Миланку цртају деца у вртићу и о њој пушу песме, јер је спасила животе.

И Миланка Тишановић, поштарка из Черевића, сналажљива је и искусна. Она на мопеду, на брдовитом терену Черевића, Бразилије и викенд насеља на обронцима Фрушке горе, дневно прелази око 20 километара и разноси пошту у 1.000 домаћинстава. Миланку ни лед не може да заустави, а једна зимска вожња низбрдицом завршила се скоком угомилу снега.

Миланку од милоште сви зову Сека. Од 35 година стажа 15 година ради у черевићкој пошти. Енергична је и вредна у пошти, али и у кући, у башти и на њиви. Својевремено је служила је и војни рок, а данас је мајка троје деце и бака. Активна је и у цивилним удружењима и организацијама, а сви препричавају случај када је једној баки, коју је затекла у несвести после шлога, спасила живот.

Прочитајте још: Ко је Валентина Терешкова, жива легенда Русије? Прва жена која је летела у свемир, а лик њене ћерке красио је омот свима познате ЧОКОЛАДЕ

Миланка је својевремено служила и војни рок, а овенчана је и признањем за најбољег поштара.

Популарну поштарку деца цртају у локалном вртићу, јер већ од малих ногу знају ко је поштарка Сека, а о њој је написана и песма. Признање за најбољег поштара добила је још 2007. године. 

Бачке поштарке Фото: М. Коџо

Милинка Перовић из Кисача посао обавља на два језика, српском и словачком. Иако често покрива два рејона на бициклу никад не касни са доставом. Поштарску униформу носи већ 38 година и добитница је признања за најбољег поштара прошле године.

Кад падне снег Коса пешице крене по Фрушкој гори.

Позната је по поузданости и доступности корисницима, а пошто станује поред поште, њене радне обавезе никада не завршавају. Активисткиња је цивилног друштва у борби за родну равноправност, због чега је додатно цењена. 

Прочитаје још: У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

У Буковцу сви знају Косу Мартиновски, јер дневно на мопеду пређе 22 километара да би посетила око 1.100 домаћинстава на обронцима Фрушке горе. Зими се по снегу и поледици пробија пешице. И она је носилац признања за најбољег поштара, а узор је многим млађим колегама. Колеге кажу да је благе нарави, издржљивија и упорнија од многих  млађих мушкараца, али и да је сналажљивоа на тешком терену. 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.