· · Коментара: 0
ПОШТА

Јесте ли чули за РИСТУ ПРЕНДИЋА? Име му се изговарало са СТРАХОПОШТОВАЊЕМ, а од Турака је преузео КЉУЧЕВЕ градова

Потомак најбољег српског татара и данас ради у Пошти Србије.

tatarin.jpg
Фес најбољег српског Татара Фото: А. М.

Име Риста Прендић у 19. веку изговарало се са страхопоштовањем, јер је овај човек био једна од најважнијих личности младе Србије. Риста је био Татарин, а то је значило да су му се сви склањали с пута.

Прочитајте још: Побио жену, децу, сестру и брата: Петар Велики је био ЗАМЕЊЕН, а на терет му се стављају многа ДЕЛА

Свака уређена држава мора да има добро организован начин преноса вести, а до 19. века су постојала само писма и поруке. До тада су кроз Турско царство које се простирало од Персије до Дунава поруке преносиле писмоноше или татари.

Име добили по Татарима
Писмоноше су добиле име по Татарима, јер су важили за одличне јахаче.
То су били најбржи, најспособнији и најдискретнији људи царства.

То су били посебно спретни и брзи људи, одлични и веома издржљиви јахачи. Они су коњима јурили по лошим путевима Србије и били су у стању да за пет дана превале 900 километара, колико је дугачак пут од Београда до Цариграда.

Портрет у богатој одежди

- Чувени татари били су Јованча Спасић, али и Риста Прендић који је био толико способан, поуздан и  брз да је у Алексинцу изградио двоспратну кућу - каже Љиљана Ђорђевић, виши кустос Музеја ПТТ.

Говорио је стране језике, чак му је Милош веровао!

Татари су били образовани и говорили и стране језике, па је тако Риста Прендић уз српске путничке инсигније 1936. године имао и британски пасош који  му је дао енглески конзул. То значи да је преносио и дипломатску пошту. Риста је уживао невероватно поверење књаза Милоша, који је био неписмен, јер му је преносио поверљиве и доносио тачне информације. Богато га је награђивао.

- Био је раскошно обучен, као и супруга Магдалена што је Милош ретко коме дозвољавао - истиче Ђорђевићева.

Трубе које су најављивале долазак Фото: А.М.
Трубом су растеривани људи и деца са пута.

Целим путем, од Београда до Цариграда, простирала се мрежа мензулана - места за предах. У њима су се увек налазили одморни коњи које је татарин могао да замени, али и амбар са јечмом, вода, храна, свеће, марвени доктор и "делови" неопходни за пут попут потковица. Уз татарина путовао је и суруџија чија је главна опрема била труба. Њоме је најјављивао да кроз неко  место пролази татарин и сви да му се склоне с пута.

Татарин је од Турака преузео кључеве градова.

Наравно, Србија је преузела читаву ову мрежу од Турске, а колико је татарин била поуздана личност говори податак да је Риста Прендић уз кнеза Михаила 1867. године презео кључеве градова од Туркама.

Прочитајте још: АНА није старила, умивала се СУРУТКОМ, косу прала КОПРИВОМ и радила је и нешто НЕЗАМИСЛИВО за Француску

Царске мензулане су се налазиле у Беоргаду, Јагодини и Нишу, али и мање на важним тачкама. Једна од последњих налази се у Брзој Паланци и чека обнову. Мензулане су грађене од блата и прућа, а до средине 19. века ни један зидар у Србији није знао да гради са циглом.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.