· · Коментара: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

У овој цркви се налази ПУПАК СВЕТА и тајна врата која ће се отворити СУДЊЕГ ДАНА

Из зидова Свете Софије поново се "рађају" златне фреске које раширених очију гледају у нове најаве претварања највеће цркве на свету у - џамију.

1593882828_sofijaaja.jpg
Фото: Пиксабеј

Хиљаду година је Света Сoија била највећа црква на свету, а до данас је остала најлепша. Када је изграђена веровало се да је сам Бог спустио ланцима на земљу.

Прочитајте још: Свети КЛИН из Христове руке и данас ЛЕЧИ БОЛЕСНЕ

Рестауриране фреске Фото: Пиксабеј

Највећу туристичку атракцију на територији Турске, Свету Софију, годишње посети три милиона туриста. Турска држава наплаћује улазницу од око 15 евра, чиме ова црква финансира добар део буџета за турске културне институције. Уколико је Таип Ердоган, председник Турске, претвори у џамију више неће моћи да наплаћује улазнице.

Света Софија је највећа православна црква на свету

Антемије и Исидор, најбоље архитекте 5. века ангажовао је Јустинијан са задатком да изграде највелелепнију цркву на земљи. Успели су у томе и, после само пет година,  537. године је свечано отворена, а људи су посматрали отворених устију унутрашњост. Наиме, огромну куполу држе четири лука и одаје утисак као да - лебди. Томе је доприносило и 6.000 светиљки чија се светлост одбијала о златни мозаик фрески!

Ремек-дела византијске уметности Фото: Пиксабеј

Мрамор за стубове стизао је из најбољих каменолома царства. Са леве стране улаза налази се "Стуб суза" у којем се налази посебна рупа довољна да се у њу стави палац, а онај ко направи цео круг, веровало се, имаће среће.

Стуб суза доноси срећу.

Када је завршена градња цар Јустинијан је викнуо: "Соломоне, надмашио сам те!" Народ је, због брзе градње и чињенице да је на њој радило "само" 10.000 радника (што никада није надмашено) веровао да је грађевину на земљу спустио Бог.

Пупак света
У мраморном поду цркве може се видети квадрат за који се верује да представља "пупак света".
Фреске су прекречене, али су се стално појављивале...

Црква је била сведок драматичних догађаја у историји, а сви који су се о њу огрешили нису добро прошли. Управо је у овој цркви Свете мудрости патријарх Михаило Керуларије добио папску анатему после које је уследио Велики раскол. Први су је оскрнавили управо Латини 1204. године, који су похарали 15 метара висок иконостас, увели су у олтар козе и претворили је у католичку цркву. После овог чина однос између православне и католичке цркве више никада није поправљен.

Тајна врата
Пошто тело последњег цара Константина Драгаша никада није пронађено, народ је веровао да су се у Светој Софији отворила врата кроз која је прошао и сакрио се. Верује се да ће се Судњег дана та врата поново отворити.
Цар ће се вратити када се врата поново отворе.

Мехмед Други је 29. маја 1453. године урадио исту ствар - цркву Свете Мудрости претворио је у џамију и фреске је прекречио како би зидове "украсио" арабескама. Годинама су се испод малтера појављивали ликови светаца који су "узнемиравали" муслимане и црква је изнова и изнова кречена.

Прочитајте још: Краљ Милутин је подигао 40 задужбина, а једна је У СРЦУ ЈЕРУСАЛИМА: За празник Светог Саве литургија је на СРПСКОМ

Кемал Ататурк је 1935. године донео одлуку да Света Софија постане музеј и отпочне рестаурација фресака. Црква је под заштитом УНЕСКО.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.