· · Коментара: 0
Мистерије

Свети храст помаже нероткињама, а ђавоља вода да људи прогледају: Пет мистичних места која се налазе у Србији

Многи локалитети имају посебну атмосферу и верује се да имају магијске моћи да излече, али и помогну човеку

_DSF0440.jpg
Фото: Планинка

Ђавоља Варош

Без обзира да ли човек верује у прву теорију, према којој су у Ђавољој Вароши окамењени сватови, или другу, да су то ђаволи који су се ослободили, сви се слажу у једном - ово место је магично, мистично и лековито.

Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто? (ФОТО)

Ђавоља варош је била кандидат за Седам светских чуда природе и у ушла је у најужи избор, али туристима много више значи "ђавоља вода" коју је лично ђаво замутио. Вода је црвена, због гвожђа, и вековима се веровало да од ње људи могу да прогледају.

Верује се да каменчић из Ђавоље вароши доноси срећу, па и скори брак!

Међутим, ово место редовно посећују и људи са великом муком. Наиме, верује се да ко преноћи на овом локалитету - ђаволи му са леђа скину терет који му загорчава живот. Због тога је у близини изграђена црква брвнара да би туристи имали где да се склоне.

Изнад планине Радан, на којој се налази Ђавоља варош, током Другог светског рата падали су немачки авиони, а народ има једноставно објашњење - магнет. Зато је главна туристичка атракција зауставити ауто на узбрдици, без дизања ручне и кола ће стајати у месту!

Ђавољи, лековити извор
Фото: Планинка

Вражја стена

Надомак Трговишта се налази Вражја стена. као да су је браћа из Ђавоље вароши истерала од куће! На самом врху је народ изградио црквицу. Кога нанесе пут - обавезно треба да сврати.

Код Краљева постоје букве, а пар који прође испод њих заувек остаје заједно!

Прасина

Изнад Димитровграда се налази Прасина са које се пружа леп поглед, а на којој је црква Света Тројица у којој су се одувек дешавала чуда. Пре цркве овде су се састајали богумили, а пре њих је овде био свети храст чија снага и данас помаже нероткињама.

Ђердапска клисура

Безброј легенди и митова могу се чути о Ђердапској клисури, Великом и Малом казану, а нарочито Гвозденим вратима. Ипак, најзанимљивија је стрма стена Трескавац која се налази преко пута Лепенског вира, на румунској страни. Сваке године у зору 22. јуна сунце излази два пута из врха те стене. Сунце се на дугодневицу први пут појави са северне стране, па са самог врха.

Прочитајте још: Антоније из Ариља у мед и ракију ставља ЗЛАТНЕ ЛИСТИЋЕ: Туристима омиљен сувенир, а ево и колико кошта (ФОТО)

Ртањ

Мистична планина Фото: Архива Новости

Некада давно Ртањ није био планина него дворац у којем је живео чаробњак који је помагао људима. Једног дана се отворила земља и претворила дворац у планину, а чаробњак се спустио у њено подножје. То је најлогичније објашњење зашто ова планина зрачи. Ко воли изазов треба да се ноћу попне на ову планину, јер ће можда срести ванземаљце. Ко нема кондицију може, једноставно, да попије ртањски чај.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.