· · Коментара: 0
ПУТОВАЊА

Због Агате Кристи сви иду у Египат, да ли знате ко је крив што сви воле Истанбул? (Фото/Видео)

Многи градови су постали популарни међу туристима захваљујући добрим књигама

KnjigePasos.jpg
Фото: А. М.

Добра књига је увек била најбоља инспирација да се отпутује на место које је сликовито написано, а неке од њих су постале легендарне и покренуле су читаву револуцију у свету туризма.

Прочитајте још: ПЕТ дестинација које су плануле после БОНДОВИХ филмова

Књига "Једи, моли, воли" објављена је 2007. године и сматра се "библијом" соло путника. Наиме, од када је књига екранизована и Џулија Робертс кренула на спиритуално путовање да тражи себе, милиони жена је кренуло у Индију и Бали.

Међутим, сличан ефекат имале су и друге књиге захваљујући којима су туристи, једноставно, открили нека одредишта.

1. "Убиство на Нилу", Агата Кристи

Агата је била страствена путница и у свим хотелима у којима је одседала у њеним собама, као што је "Пера палас" у Истанбулу и "Катаракт" у Асуану, могу се видети мали музеји посвећени њеном боравку. Већина људи жели да, бар, једном у животу посете Египат и виде пирамиде, а велика заслуга припада чувеној списатељици кримића.

Стари Истанбул
Фото: Архива Новости

2."Истанбул", Орхан Памук

Нежан и меланхолличан начин којим Памук пише о свом граду успео је да натера све његове читаоце да пожеле да виде град који се простире на два континента. Улице из његове књиге се и данас могу видети и осетити атмосфера.

3. "Путовање кроз Португалију", Жозе Сарамаго

Све књиге португалског нобеловца, почевши од "Године смрти Рикарда Реиша", неодољиво привлаче читаоце да попију кафу у Алфами и уживају у дугачким сенкама које падају на ккуће обложене азулежо плочицама.

Јулијина кућа
Фото: А. М.

4 "Ромео и Јулија", Шекспир

Невероватна љубавна прича коју је испричао енглески писац је и данас разлог зашто милиони туриста хрле у Верону. Сваки кутак у овом граду је место на којем се може испричати нешто о трагичном пару. Поред посете Јулијиној кући и сликања са Ромеовом кућом, постоје и бројне туре, па чак и "љубавне потраге за благом" које су осмишљене само за децу.

5. "Плажа", Алекс Гарланд

Филм "Плажа" је прво био књига, али је тек Леонардо ди Каприо учинио да Тајланд постане сан сваког младог путника. Захваљујући авантури младих бекпекера испричаних у књизи и виђених у филму, сви су поежелели да се купахз ба Фи Фи плажи која је временом постала толико загађена да је забрањено купање на њој.

6. "Смрт у Венецији", Томас Ман

Снена Венеција као из романа Фото: А. М.

Атмосфера ове танке књижице успела је на фантастичан начин дочара како изгледа овај град када у њему нема карневала и туриста. Нажалост, последњих година је постало немогуће доживети празне улице у Венецији.

Прочитајте још: Да би их пратила срећа у Риму туристи бацају новчиће у фонтану, у Москви мазе бронзаног пса, а знате ли шта раде у БЕОГРАДУ?

7. "Девојка са бисерном минђушом", Трејси Шевалије

Холандија је за многе била место греха док их Шевалје није подсетила да је то и земља уметности. Делфт су убрзо пошто је књига постала бестселер почели да опседају туристи.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.