· · Коментара: 0
СПОМЕНИЦИ

Да ли сте знали да на свету постоји чак 6 Кипова слободе и то није све: Ево савета шта би требало обавезно да посетите

Веровали или не, многе чувене статуе широм света имају своје копије, па чак и по три-четири

Depositphotos_15862881_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Да ли сте знали да се оригинални Кип слободе не налази у Њујорку, већ Паризу? Реч је радном моделу по којем је рађена велика сестра коју су Французи поклонили Американцима 1886. године.

Прочитајте још: Јесте ли чули за УБУД ВИЛЕ? Дан у њима кошта 1.000 евра, а понуда је невероватна (Фото/Видео)

Дакле, прави Кип слободе се налази на острву на Сени, а висок је нешто више од 11 метара. Ово не би било занимљиво да у Паризу не постоји још четири Кипа слободе! Други се налази у западном делу врта Луксембург, трећа у Музеју Орсеј, а четврта у музеју у Трећем арондисману. Највећи француски Кип слободе је на десној обали Сене код моста Алма. Тачније реч је само о ватри која је исте величине као њујоршка и то је споменик посвећем принцези Дијани која је недалеко страдала.

И Милоска венера се може видети у десетак вртова и музеја, негде и са обе руке, али само је једна оригинал и налази се у Лувру.

Ни Американци нису остали дужни Парижанима па су у Лас Вегасу направили реплику Ајфеловог торња која је упола мањa од оригинала. Трећи Ајфелов торањ се налази у Токију, а трећи, највернији оригиналу јер је изграђени истоветан парк, краси кинески град Тиандушен.

Диктаторов Христ
Лисабонски Христ је у Алмади постављен 1959. године после посете кардинала који је био одушевљен скулптуром. Председник Салазар је са одушевљењем прихватио идеју.
Христ са висине штити два града: Рио и Лисабон.

И најчувенија скулптура Христа који раширеним рукама штити Рио де Жанеиро има мањег брата. Наравно, налази се у Лисабону. Тачније, са друге стране реке Тежо (карта за трајект је 1,5 евро) гледа ка Лисабону и штити португалску престоницу. У Рију се до Христа стиже жичаром, а у Лисабону постоји експрес лифт који за шест евра води до врха са којег се по сунчаној страни пружа поглед до Синтре. Разлика са Христом из Рија је у томе што је лисабонски, уствари, религиозни центар.

Прочитајте још: Нема више ПРОКЛЕТСТВА: Најлепши египатски ДЕЧАК добија музеј, а цена улазнице неочекивано ниска

И лепи Микеланђелов Давид има неколико близанаца. Тачније, само у Фиренци "живе" тројица. Оригинал се налази под кровом Галерије академије Фиренце, други је на чувеном Тргу Векио и трећи, од бронзе, има најлеши поглед, јер је смештен на Тргу Микеланђело одакле се види Фиренца као на длану.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.