· · Коментара: 0
ТУРСКА

Шта можете у Истанбулу за 7 сати? Пратите наше инструкције и обиђите град уздуж и попреко

Готово да је немогуће упознати град који се простире на два континента за један дан, али то је, ипак, довољно времена да се осети дух Цариграда

depositphotos_28099937-stock-photo-istanbul-saint-sofia.jpg
Фото: Депозитфото

Један дан у Истанбулу звучи мало, али уз добру организацију и детаљан план, могу да се виде највеће атракције овог града. Истанбул живи 24 часа и посебан шарм има и ноћу, док су дневне гужве у саобраћају легендарне.

Прочитајте још: ПЕТ дестинација које су плануле после БОНДОВИХ филмова

Курсна листа у џамији
Фото: А. М.

10.00

Разгледање града треба почети на тргу Султанахмет, јер се ту налазе највеће туристичке атракције. Улазак у Плаву џамију се не плаћа, а може се посетити читавог дана, осим у време молитве. Тренутно се део  Плаве џамије реновира, па фотографије кроз лучни добратак нису могуће.

Разгледање почните ђевреком и чајем.

Улазак у Свету Софију се плаћа и кошта око 20 евра. гужве су на улазу велике и то је највећи проблем ове туристичке атракције. Поред Свете Софије се налази Змијски стуб који је у време Византије називан миљометар, јер је званиочно проглашен за центар света од којег су мерене раздаљине у царству.

Ђевреци на сваком кораку
Фото: А. М.

11.00

Ко одлучи да нема времена да уђе у Свету Софију може да види како је изгледао византијски водовод. Јеребатан цистерна се налази на самом углу и уколико није велики ред вреди погледати место на којем је сниман Бондов филм "Из Русије с љубављу". Улазница је око 10 евра.

Обратите пажњу на змијски стуб, миљометар, односно центар света!

12.00

Пут може да води ка Топ капији или Великом базару. Пошто посета седишту турских султана захтева неколико сати разгледања музејске поставке и велелепног врта, они који немају времена треба да се упуте ка Гранд базару. То је и данас највећи трговачки центар на свету, јер има 5.000 радњи, своју пошту и полицију. Сувенири су на базару скупи и треба само проћи, осетити дух и сликати се у некој од радњи које продају лампе. Продавци то не воле, често наплаћују сликање, али уз мало труда и то је могуће.

13.00

Препуне улице са продавницама највећа су атракција Истанбула, а сам пут води до Египатског базара који је надалеко чувен по зачинима и мирисима који се у њему продају.

14.00

Галата мост, на којем су пецароши права атракција, а може да се пређе пешице или трамвајем. Пут води до Галата куле коју су изградили Ђеновљани, а служила је као астрономски центар, затвор и туристичка атракција.

16.00

Иштиклал улица је најпознатија по црвеном носталгичном трамвају и одличном шопингу, па ко не жели да проведе време у куповини треба да је избегава у широком луку.

Прочитајте још: Шта све можете у Грчкој са 5 ЕВРА?

17.00

Дан у Истанбулу треба завршити код Ортакој џамије која се налази испод моста који спаја два континента. Поред лепе фотографије овде треба вечерати или, бар, попити пиће.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.