· · Komentara: 0
VIDOVDAN

Bio je u tamnici 1, lancima vezan za kuku, a ruka ODSEČENA: U ćeliji Gavrila Principa pronašli PORUKU

Zloglasni zatvor i logor Terezin retko posećuju srpski turisti iako je u njemu umro Gavrilo Princip.

"U ovoj samici je od 5. decembra 1914. godine bio zatočen Gavrilo Princip" - ove reči napisane su na ploči u muzeju Terezin, bivšem zatvoru i logoru.

Pročitajte još: Grci spremili posebnu PONUDU i za SRBE jedno IZNENAĐENJE do sada NEVIĐENO (VIDEO/FOTO)

Kuka za koju je bio vezan
Foto: Youtube / screenshot Igor Spasov

Gavrilo Princip je ostao simbol borbe protiv Austro-ugarske i zatvor Terezin, nadomak Praga, na putu za Drezden, kao na hodočašće posećuju retki srpski turisti. Nažalost, naše agencije ne organizuju izlete do ovodg mučilišta srpskih heroja "Mlade Bosne".

Gavrilo je umro od tuberkoloze, imao je 40 kilograma

Gavrilo je umro u Terezinu 28. aprila 1918. godine od tuberkoloze, odnosno  posledica postupanja prema njemu. Kada je stigao imao je samo 19 godina.

Non-stop je bio vezan lancima, pa mu je desna ruka bila amputirana zbog gangrene.

Gavrilo je sve vreme bio u tamnici broj.1, lancima  vezan za kuku. Zbog dugotrajnog vezivanja ruka mu je apmutirana. Ćelija je bez prozora i svežeg vazduha, a on je provodio vreme u tami, potpuno sam. Bez grejanja i sa malo hrane. Posle 18 meseci stražari su malo popustili strog nadzor. Imao je pravo da prošeta jedan sat dnevno sam po praznom dvorištu.

Foto: Youtube / screenshot Radio Slobodna Evropa

Terezin je u Drugom svetskom ratu postao logor za Jevreje i to je razlgog zašto ga obilazi veliki broj stranih turista. Srpski svraćaju retko, a obično mogu da uđu bez naplaćene ulaznice.

Gavrilo je sahranjen noću u neobeleženom grobu.

Sa Principom su bili zatočeni i saučesnici i svi su umrli zbog hladnoće, bolesti, ali su ostali prkosni do samog kraja. U njegovoj samici je na zidu pronađen natpis: "Naše će sjene hodati po Beču. Lutati pod dvoru i plašiti gospodu": Danas ga nema.

Gavrilo je sahranjen noću u neobeleženom grobu na katoličkom groblju. U tom trenutku je imao 40 kilograma. Naređenje za vojnike koji su ga sahranili bilo je da tajnu Gavrilovog groba ne smeju da odaju nikom. Naravno, Čehu Františehu Leblu je, ipak, proradila savest i na njegov grob je, kada je završen Prvi svetski rat, stavio češku zastavu.

Pročitajte još: Svi ste čuli za ružičaste plaže, a u Evropi postoje samo ČETIRI: Zbog njihove boje se vodi prava polemika (FOTO)

Posle rata 1920. godine su ostaci Gavrila Principa i saboraca pronađeni i prebačeni u Sarajevo, gde na spomeniku pišu reči Petra Petrovića NJegoša: "Blago tome ko dovjeka živi, imao se i rašta roditi. Vidovdanski heroji Gavrilo Princip, Danilo Ilić, Mihajlo Miško Jovanović, Jakov Milović  i Bogdan Žerajić."

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.