· · Komentara: 0
ZATVOR

Retko idete u toalet, ali ne uzimajte odmah lekove: Olakšajte život prirodnim sredstvima

Jedete često, ali se ne krećete - nije ni čudo što imate opstipaciju. Ne posežite odmah za laksativima, probajte prirodnim lekovima.

Depositphotos_63138055_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ukoliko imate opstipaciju ili narodski rečeno zatvor, to nije iznenađujuće. Iako jedete možda i češće, razmislite o tome šta je na vašem jelovniku.

Pročitajte još: Lekove zamenite voćem i povrćem: Uz pomoć krompira i mušmula možete da izbegnete lekara

Stručnjaci ističu da je za ovakvo stanje creva najčešće odgovorna određena vrsta hrane koju unosite. Ukoliko ne konzumirate dovoljno namirnica sa vlaknima, kao što su povrće i voće, a uz to imate i terapiju, možete da očekujete da se pojavi ovo neprijatno stanje. Stres kojem smo svi izloženi, posebna je vrsta okidača za pojavu opstipacije.

Prirodna sredstva su bolja od laksativa.

Šta možemo da uradimo da se ovaj poremećaj eliminiše ili makar uredi? Uzimanje žestokih laksativa svakako pomaže, ali može da dovede i do kontraefekata, o čemu treba voditi računa. Laksativi mogu da iz organizma izvuku hranljive sastojke, stvore zavisnost kod onog ko ih uzima, ali i da izazovu ponavljanje opstipacije, upozoravaju stručnjaci.

Pomažu ishrana sa vlaknima i čaj od sene.

Zato bi prirodni lekovi trebalo da imaju prednost u terapijskom smislu, tvrde zagovornici alternativnog lečenja. Biljni laksativi i sredstva za omekšavanje stolice bez dodavanja šećera su, po njihovom mišljenju, lek izbora.

Pročitajte još: Ako odlazite na posao pre 10 ujutru, može biti velikih posledica: Evo šta kažu stručnjaci

Treba ih uzimati po potrebi i samo nakratko. Osim toga, treba jesti što više žitarica i piti mnogo tečnosti. Ako se tome doda i bar malo vežbanja, na probleme sa crevima i zatvor svako može brzo da zaboravi.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.