· · Komentara: 3
ISTORIJA

Nemci NISU napali SRBIJU 6. aprila u Beogradu - Priča je potpuno DRUGAČIJA

Prvi napad Nemačke na Srbiju nije se dogodio šestoaprilskim bombardovanjem, a turisti koji posete Hidrocentralu Đerdap mogu da doznaju pravu istinu.

Depositphotos_216819568_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ulaznica u HE Đerdap košta 300 dinara, a turisti koji žele da vide kako voda proizvodi struju treba da se najave Turisitčkoj organizaciji Kladovo i vrata su im otvorena.

Pročtiajte još: A kako vi uzimate hranu? U SRPSKIM hotelima osmišljen KORONA pribor (Foto)

Turbine HE Đerdap se posle pola veka remontuju, a turiste prizor ogromne hale ostavlja bez daha. Hidrocentrala se nalazi na 942. kilometru od ušća Dunava i sa njoj je počeo ekonomski procvat Kladova. Galerija je za turiste otvorena tokom čitave godine, a vodiči sa zadovoljstvom pričaju o istoriji čitavog kraja.

Potopila i zaustavila
Zbog brane su zaustavljene crnomorske ribe da uzvodno plove Dunavom, pa više nema kavijara od jesetre. Veći problem su imala mesta Golubac, Donji Milanovac, Tekija i još nekoliko sela koja su potopljena, pa su preseljena.
Najvažnije strateške tačke na Dunavu nalaze se kod Kladova.

- Mnogima je najzanimljivija priča o Trajanovom mostu, kao i izgradnji hidrocentrale, ali ovde se dešavala istorija mnogo puta, jer su upravo ovde Nemci prvi napali Srbiju 1941. godine, pa tek sutradan 6. aprila je bomabrdovan Beograd - kaže Vesna Đikanović iz Turističke organzacije Kladovo.

Naime, 5. aprila oko 1.30 noću su Nemci pod okriljem mraka iz Rumunije napali Kladovo. Oni su napali Sipski kanal gde je lokomotiva prevlačila brodove.

Turistička galerija HE Đerdap Foto: TOS

- Na ovom mestu se nalaze dve najvažnije strateške tačke Ada kale i Sipski nasip sa kojih se kontroliše Dunav - ističe Đikanovićeva.

Sipski kanal su, inače, svečano, uz grmljavinu topova, otvorili kralj Aleksandar Obrenović, car Franja Josif i rumunski kralj Karol 27. septembra 1896. godine. Sipski nasip je rešio problem prevođenja brodova opasnim delom Dunava koji je imao virove, podvodne stene, a i nivo vode se često menjao tokom dana. Brodove su vekovima provlačili locovi, specijalno obučeni kapetani, a kada je napravljen nasip prvo remorker, pa parna lokomotiva.

Nemci su napali Kladovo iz pravca Rumunije.

Tri sata pre napada na jugoslovenske aerodrome započeo je "posebni poduhvat" i gumenim čamcima su se 54 pripadnika specijalnih jedinica Brandenburg gumenim čamcima prebacili na našu teritoriju i deo je odmah otišao u Kladovo. Sipski kanal je zauzet, a oficiri su zatečeni u slavlju u pansionu "Dubrovnik" i ubijeni. Vojska u Kladovu je onesposobljena i napad na Jugoslaviju je mogao da počne.

Pročitajte još: Srbija se nalazi na listi CRNOG TURIZMA: Promovišu mesta našeg stradanja

Izgradnja Hidrocentrale Đerdap počela je 1954. godine i od kada je otvorena za turiste postala je prava turisitčka atrakcija.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.