· · Komentara: 0
Kultura

TUGA! Preminuo jedan od NAJVEĆIH kompozitora današnjice

Odlazak maestra

1594020409_Depositphotos_72754517_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Jedan od najvećih kompozitora današnjice Enio Morikone preminuo je u bolnici u Rimu od posledica pada, prilikom kojeg je polomio nogu. Komponujući više od 50 godina, italijanski maestro je za života napisao više od 500 muzičkih tema i numera za filmove, među kojima su „Dobar, loš, zao“, „Bilo jednom na Divljem zapadu“, „Misija“, „Sinema Paradizo“, „Nesalomivi“, „Podlih osam“...

Vest o smrti Morikonea saopštio je porodični prijatelj i advokat Đorđo Asuma, koji je istakao da će sahrana Morikonea biti održana u okviru privatne ceremonije u krugu porodice „poštujući osećanje skromnosti koje je uvek inspirisalo čin njegovog postojanja“.

Asuma je rekao i da je maestro preminuo u zoru 6. jula i da je do kraja zadržao svoju lucidnost i veliko dostojanstvo.

- U svojim poslednjim trenucima se oprostio od svoje supruge Marije, koja ga je posvećeno podržavala i pratila tokom čitavog života. Zahvalio se svojoj deci i unucima na ljubavi i pažnji. Posvetio je i poseban oproštaj publici i obožavaocima iz čije svesrdne podrške je uvek izvlačio stvaralačku snagu - naveo je Asuma.

Komponujući više od 50 godina, Enio Morikone je za života napisao više od 500 muzičkih tema i numera za filmove, a desetine njih postale su kultni klasici.

Sarađujući sa rediteljem „špageti vesterna“ Serđom Leoneom, Morikone se proslavio pišući muziku za njegove vesterne 60-ih godina, posebno „Dolar trilogiju“ (Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao) i Bilo jednom na Divljem zapadu.

Morikone je nastavio svoj rad komponujući muziku za brojne filmove. Samo između 1965. i 1973. godine napisao je 150 numera za filmove. Osim sa već pomenutim Leoneom, radio je sa velikim brojem reditelja – Brajanom de Palmom, Barijem Levinsonom, Terensom Malikom, Đuzepeon Tornatoreom...

Jedan od najplodonosnijih muzičkih stvaralaca sedme umetnosti nominovan je za Oskara čak šest puta - Božanstveni dani, Misija, Nesalomivi, Bagzi, Malena i Podlih osam, od čega je tek za poslednji dobio Oskara.

Američka akademija za film dodelila mu je i 2007. godine počasnog Oskara za „njegov veličanstven doprinos filmskoj umetnosti“. Dobitnik je mnogih drugih priznanja – tri Gremija, tri Zlatna globusa, šest nagrada BAFTA, deset nagrada David di Donatelo, dve Evropske filmske nagrade i počasnog Zlatnog lava.

Osim što je komponovao muziku, Morikone je sa svojim orkestrom održao veliki broj koncerata u Italiji i inostranstvu, a 2009. godine nastupio je u beogradskoj Areni.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.